Izložba Jedna kuća – dve pozorišne priče

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2019, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Jedna kuća – dve pozorišne priče"

U okviru programa 64. Sterijinog pozorja, biće otvorena ulična izložba plakata iz bogate istorije SNP-a kao i fotografija slavnog glumca Ivana Hajtla: Jedna kuća, dve pozorišne priče: Ivan Hajtl i Štamparija „Talija". Otvaranje izložbe je u petak, 31. maja u 15 časova u Ulici Laze Telečkog 5.

Na otvaranju je planirano da govore: upravnik SNP-a Zoran Đerić, članovi porodice Ivana Hajtla, predstavnik Grada Novog Sada, predstavnik APV, predstavnik Color Media Communications.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Pozorišna štamparija „Talija" nalazila se do pre 15 godina u prostoru u kojem je danas „Lazin salaš" u Ulici Laze Telečkog broj 5.

Pre nego što je posle Drugog svetskog rata pripala SNP-u, kuća u Zmaj Jovinoj 7 sa zadnjim delom u Laze Telečkog 5 pripadala je trgovačkoj porodici Milutinović. Od 1958. do 1984. u glavnom stanu, u kući u Zmaj Jovinoj, živeo je Ivan Hajtl, čuveni glumac SNP-a.

Prolaz preko puta Zmaj Jovine 7, gde je Hajtl živeo, dobio je pre dve godine ime po ovom čuvenom glumcu.

Reprinti plakata iz istorije SNP-a biće postavljeni na panoima u Ulici Laze Telečkog i dvorištu nekadašnje pozorišne štamparije „Talija", danas „Lazinog salaša". Fotografije iz bogatog glumačkog opusa Ivana Hajtla biće postavljene na panoima u Zmaj Jovinoj ulici i u Prolazu Ivana Hajtla.

Za izradu reprinta korišćeni su originalni pozorišni plakati i fotografije iz Arhiva Srpskog narodnog pozorišta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.