Izložba Izgnanici bez svoje volje

Izvor: RTS, 08.Feb.2019, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Izgnanici bez svoje volje"

Nakon dva meseca izložba "Izgnanici bez svoje volje" se seli iz Biblioteke "Vladan Desnica" u glavnu zgradu Biblioteke grada Beograda u Knez Mihailovoj. Izložba obeležava vek od dolaska "Belih" Rusa u našu zemlju, među kojima je veliki broj umetnika, naučnika, inženjera koji su doprineli razvoju Srbije.
Više od 40.000 Rusa, koliko ih je stiglo pre 100 godina, promenilo je ne samo izgled Beograda, već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i kulturu i obrazovanje.

Ruski profesori činili su četvrtinu nastavnog kadra Beogradskog univerziteta. Ruski umetnici su obnovili balet i operu Beogradskog narodnog pozorišta. Njihove istaknute arhitekte projektovale su veliki broj zgrada, među kojima i zgrade Vlade Srbije, Glavne pošte, starog Generalštaba.
"Među ruskim migrantima koji su došli u Srbiju najpoznatiji su bili Tolstojevi potomci. Troje Tolstojevih direktnih potomaka tj. unuka došli su u Srbiju kao emigranti. Ostali su tu do pedesetih godina prošlog veka. Oni su prosto na neki način doprineli toj saradnji Rusa i Srba, i u akademskom smislu, naučnom smislu su obogatili srpsku tradiciju", kaže Nataša Bulatović, korodinator rusko-srpske kulturne saradnje u Biblioteci "Vladan Desnica".
A ruska tradicija i književnost se već dve godine neguju u biblioteci posvećenoj Sergeju Mihalkovu. Među više od 3.000 naslova ruskih književnika odrasli pretežno biraju klasike –Dostojevskog i Tolstoja, dok najmlađi obožavaju ruske bajke.
"Mi inače radimo radionice sa decom predškolskog uzrasta, mlađeg osnovnoškolskog uzrasta i upravo pokušavamo da moderne dečje pisce na neki način približimo deci i da na neki moderan način kroz multimedijalnu građu učinimo deci zanimljivom tu rusku tradiciju", istakla je Bulatovićeva.
Ruski jezik članovi biblioteke Grada Beograda moći će od proleća u ovom tzv. "ruskom kutku" da uče potpuno besplatno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.