Izložba Gomolava - prošlost, sadašnjost i budućnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Gomolava - prošlost, sadašnjost i budućnost"

Arheološka izložba "Gomolava - prošlost, sadašnjost i budućnost", biće svečano otvorena u ponedeljak, 23. decembra, u Zavičajnom muzeju Ruma.

Izložba se bavi arheološkim nalazištem Gomolava kod Hrtkovaca, kroz prizmu starih istraživanja, sa posebnim osvrtom na značaj lokaliteta za lokalnu zajednicu i stručnu javnost. Glavni deo izložbe je baziran na prezentaciji rezultata dobijenih prilikom izvođena zaštitnih istraživanja na lokalitetu Gomolava - nekropola, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se nalaze severoistočno od Gomolave.

Istraživanja su rađena tokom 2017. i 2018. godine, prilikom izgradnje obaloutvrde na reci Savi.

Na izložbi će biti prezentovano i idejno rešenje Gomolave kao arheološkog parka.

U istraživanju tokom 2017. i 2018. godine, učestvovale su četiri ustanove zaštite kulturnog nasleđa: Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, Muzej Vojvodine i Zavičajni muzej Ruma.

Sredstva za realizaciju projekta "Gomolava - prošlost, sadašnjost i budućnost" obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Svečano otvaranje izložbe 23. decembra je zakazano za 19 časova u sali Legata Milivoja Nikolajevića.

Izložba će biti otvorena do 23. marta 2020. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.