Izložba Eriha Romana Pečea u Novom Sadu

Izvor: B92, 20.Nov.2016, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Eriha Romana Pečea u Novom Sadu

Izložba radova istaknutog austrijskog slikara Eriha Romana Pečea (1907-1993) biće otvorena sutra u 17.00 u novosadskoj Sinagogi.

Peče je 1983. godine od izraelske vlade i Memorijalnog centra Jad Vašem dobio priznanje "Pravednik među narodima", jer je, iako je bio oficir nemačkog Vermahta, spasao dve jevrejske devojčice iz Novog Sada tokom Drugog svetskog rata 1944. godine.

Pokrajinski muzej Kočevja iz Slovenije predstaviće 26 njegovih dela, a organizator izložbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Novom Sadu je udruženje gradjana "Danubius NS".

"Siguran sam da su nam jako, jako potrebne ovakve i slične priče. Dobrotu neretko susrećemo, s tim da nam često nedostaje ukazivanje na plemenitost. Zbog toga sam veoma srećan što su se upravo po tom pitanju veoma dobro razumeli moj grad i Pečeov rodni grad, Kočevje", rekao je agenciji Beta predstavnik ;organizatora Vladimir Todorović.

"Znajući da okupator priprema deportaciju Jevreja iz Bačke 1944. godine, Peče se pobrinuo za to da spase bliznakinje, ćerke Vere i Đerđa Tibora, Evu i Miru, koje je upoznao u stanu u kom je živeo tokom boravka u Novom Sadu", navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

Kako se navodi u materijalu, Peče je uz pomoć kućne pomoćnice Tiborovih, koja je bila Mađarica, s kojom se pretvarao da su supružnici i da vode svoju decu, devojčice izveo iz Novog Sada i odveo do Segedina, odakle su nastavile za Budimpeštu.

"Razumljivo, ako su deca bila mala, nisu imale dokumente, s tim da je reč nemačkog oficira, što je Peče bio, bila dovoljna garancija", navodi se u materijalu.

Peče se posle rata vratio pedagoškom radu i slikarstvu i bio nagrađivan brojnim priznanjima za svoj rad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.