Izabrana mesta koja se vole

Izvor: NaDlanu.com, 02.Dec.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrana mesta koja se vole

BEOGRAD, 2. decembra 2011. (Beta) - U izboru za tri lokaliteta u okviru projekta obnove kulturno istorijskog nasledja Srbije pod nazivom "Mesto koje volim" pobedila su Obeležja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu u Beogradu, Beogradsku kapija na Petrovaradinu i Bedemi u Novom Pazaru.

BEOGRAD, 2. decembra 2011. (Beta) - U izboru za tri lokaliteta u okviru projekta obnove kulturno istorijskog nasledja Srbije pod nazivom "Mesto koje volim" pobedila su Obeležja Narodne biblioteke >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << na Kosančićevom vencu u Beogradu, Beogradsku kapija na Petrovaradinu i Bedemi u Novom Pazaru.Obeležje Narodne biblioteke na Kosančićevom u Beogradu je mesto na kojem se nalazila zgrada Narodne biblioteke srušene u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine.Narodna biblioteka, osnovana 1832. godine, raspolagala je fondom od oko 300.000 knjiga, 1.390 rukopisnih knjiga, povelja i drugih spisa, od kojih preko 100 na pergamentu, koji su datirali iz 12, 13. i 14. veka i kasnijeg perioda.Beogradska kapija je deo Petrovardinske tvrdjave, koja je gradjena od 1692. do 1780. godine na uzvišici iznad Dunava kao fortifikacioni objekat. Zasvodjena kapija je klasicističkog stila sa oblikom i proporcijama dve različite fasade - spoljne duge 20 metaram i unutrašnje duge 40 metara. Obe su visoke 10 metara.Bedemi u Novom Pazaru su ostaci srednjevekovne tvrdjave, koju je u 15. veku podigao je jedan od najslavnijih osmanlijskih vojskovodja Isa-beg-Isahović prilikom osnivanja novog grada, Novog Pazara.Projekat društvene odgovornosti "Mesto koje volim", pokrenut je u maju ove godine. Na konkurs su gradjani poslali ukupno 1.290 predloga.Banka Inteza u obnovu u obnovu ova tri lokaliteta u narednoj godini uložiće najmanje 30 miliona evra.

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Izabrana mesta koja se vole

Izvor: Beta, 02.Dec.2011

BEOGRAD, 2. decembra 2011. (Beta) - U izboru za tri lokaliteta u okviru projekta obnove kulturno istorijskog nasledja Srbije pod nazivom "Mesto koje volim" pobedila su Obeležja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu u Beogradu, Beogradsku kapija na Petrovaradinu i Bedemi u Novom Pazaru...Obeležje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.