Iza horizonta – izložba umetnika iz Srbije i Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2019, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iza horizonta" – izložba umetnika iz Srbije i Crne Gore

Povodom pete godišnjice osnivanja Nacionalnog saveta Crnogoraca u Srbiji, u Crvenki je sinoć otvorena izložba slika nastalih na likovnoj koloniji "Iza horizonta". Devet likovnih umetnika iz Srbije i Crne Gore u Crvenki su proveli tri dana, a završno veče kolonije obeleženo je otvaranjem zajedničke izložbe nastalih radova.

U Crvenki su sinoć predstavljeni radovi 9 likovnih umetnika, učesnika trodnevne slikarske kolonije "Iza horizonta".

Koloniju je organizovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Udruženje Crnogoraca iz Crvenke sa ciljem razmene kreativnih iskustava mladih akademskih slikara iz Srbije i Crne Gore.

"Utisci su super, jako mi je bilo drago da sam upoznala neke nove ljude, iskusnije, upoznala sam jednog umetnika iz Subotice. Takođe, koleginicu baš iz Danilovgrada, koja je naše godište i završila je tamo akademiju i tako sam stekla neko njeno iskustvo kako je njoj tokom studiranja bilo, kakvi su profesori kod njih i tako smo razmenjivali neke informacije", kaže slikarka Jovana Milosavljević.

Tokom tri dana uz druženje i razmenu iskustava nastalo je 16 dela u različitim tehnikama i tematskim opredeljenjima.

"Sada planiramo izradu kataloga sa kritikama. Pokušaćemo da izlažemo, već imamo pozivnice iz Subotice, iz Sombora. Pokušaćemo da krenemo sa tim izlaganjem što u udruženjima i uz podršku udruženja ostalih Crnogoraca koji su u Vojvodini, ali i konkurisanjem u neke galerije bez nacionalnog predznaka", kaže Milovan Đuričković iz Udruženja Crnogoraca, Crvenka.

Pored Udruženja Crnogoraca Crvenka, likovnu koloniju "Iza horizonta" podržali su Uprava za dijasporu Crne Gore i opština Danilovgrad, a otvaranju izložbe su prisustvovali diplomatski predstavnici Crne Gore i Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.