Ivo Andrić i književnost Dositejevog doba na RNS1

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2019, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivo Andrić i književnost Dositejevog doba na RNS1

9. oktobra 1892. godine rođen je Ivo Andrić, pisac koji je u svom delu ostvario sintezu tradicionalnog i modernog. Tim povodom repertoar otvara dokumentarna radio drama "Ivo Andrić–Šest zabeležaka o rečima" autora Miroslava Jokića. O susretima sa Ivom Andrićem govorili su Vera Stojić, Erih Koš i Milan Đoković.

S obzirom na to da je prošlog meseca obeleženo 280 godina od rođenja Dositeja Obradovića, za slušaoce Radio Novog Sada napravljen je odabir radio dramskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostvarenja koja prikazuju svojevrsnu, prosvetiteljsku, simbiozu filozofije i književnosti. Drugog četvrtka u oktobru biće emitovana "Mladost Dositeja Obradovića" komediografa Koste Trifkovića, a naredna je Lesingova komedija "Damon ili istinito prijateljstvo u iskušeniju ljubovi" koju je preveo Dositej. Oktobarske večeri od 23 časa upotpuniće prvi i drugi deo dramskog ciklusa o životu i delu Dositeja Obradovića: "Stranputice" i "Poznaj sebe" autora Danka Popovića.

Za najmlađe slušaoce pripremljene su radio igre koje su urađene po motivima narodnih pripovedaka, a dramatizovala ih je Nevena Simin: "Čardak ni na nebu ni na zemlji", "Baš Čelik", "Nemušti jezik", "Grbo i kralj đavolski". U njima se priča o snalažljivosti pojedinaca u raznim životnim okolnostima, o podvalama i manama, o tome da delo uvek izađe na videlo i biva nagrađeno ili kažnjeno. Nakon radio igara, u ustaljenom dečjem terminu od 10.05, nedeljna jutra ukrasiće i epizode Dramskog intermeca iz pera Branka Stevanovića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.