Ivkov: Ogledalo za vampira - nepojmno surov roman

Izvor: Art-anima.com, 18.Mar.2013, 02:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivkov: Ogledalo za vampira - nepojmno surov roman

U rubrici "S+F=SF" književnog dodatka lista "Blic", u nedelju 17. marta objavljen je prikaz romana "Ogledalo za vampira" Adrijana Sarajlije. Autor rubrike, književni kritičar Slobodan Ivkov, ovo delo predstavio je sledećim rečima:

"Gruvanje počinje već od prve stranice ovog vešto pisanog, nepojmno surovog romana, koji je, usput, prošao prvi krug selekcije ovogodišnjeg NIN-ovog žirija za roman godine. Literarni snaf! Mesto radnje je Brazil. Glavni akter je patuljasti profesor istorije u srednjoj školi koji merka učenice i ima neuobičajene 'pedagoške' metode (na časovima propituje o Drakuli, vešticama…), što ne prolazi neprimećeno i kod kolega i kod roditelja. Biva suspendovan, ali to ne doživljava kao problem, već kao bogomdanu prednost, jer mu je time omogućeno vreme da se fizički pretvori u ono što je oduvek želeo – u vampira. Uzima pare od majke i putuje iz grada u grad, od specijaliste do specijaliste, ne bi li se posle nebrojenih hirurških intervencija preobrazio: kod stomatologa vadi skoro sve prirodne zube i ugrađuje vampirske proteze, kod dermatologa izbeljuje kožu, i sve tako. I ne sumnjajte da pisac zna o čemu piše i da to u detalje opisuje – on je lekar! I to dečji! Da bi sve bilo onako kako je zamislio, sam je i finansirao štampu ove knjige, čiji slog je odista znalački prelomljen. Da ne otkrivamo poentu, nećemo dalje o sadržaju, samo da iznesemo tvrdnju da pisac možda i nije srpski Markiz de Sad, ali mnogo obećava!"
 

Nastavak na Art-anima.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.