Ivanka Zorić

Izvor: Politika, 09.Sep.2014, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanka Zorić

Ivanka Zorić, (1951–2014), kustos i dugogodišnji direktor Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu kao beogradski đak i diplomirani istoričar umetnosti, svoju kustosku karijeru ostvarila je u Odseku za metal i nakit MPU od 1985. godine do 2001. kada postaje direktor.

Kao beogradski đak i diplomirani istoričar umetnosti, Ivanka Zorić je svoju kustosku karijeru ostvarila u Odseku za metal i nakit MPU od 1985. godine do 2001. kada postaje direktor.

Na početku karijere >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uključila se u rad u jednom od najstarijih odseka muzeja, sa izuzetnom tradicijom, koji je vodila jedan od osnivača i utemeljivača ovog muzeja, dr Bojana Radojković. Ivanka je vodila deo zbirke sa predmetima od plemenitih metala i materijala, pre svega srebrninu i nakit.

Na čelo Muzeja primenjene umetnosti Ivanka Zorić je došla 2001. godine prihvativši se velikog izazova. Zahvaljujući odličnim organizacionim sposobnostima uspela je da rekonstruiše ceo muzej od podruma do krova. Ovom prilikom, rekonstruisana galerija na spratu dobila je ime Anastas po Anastasu Jovanoviću, a galerija na drugom spratu ime Inkiostri po Dragutinu Inkiostriju Medenjaku, obojici rodonačelnicima srpske primenjene umetnosti. Takođe, Ivanka je osnovala novu muzejsku galeriju Žad, a poseban poduhvat bilo je otvaranje muzejske prodavnice suvenira, sa kopijama i replikama muzejskih predmeta, a posebno srednjovekovnog nakita. Značajno je bilo ponovno otvaranje konzervatorske radionice za stilski nameštaj i drvo. Ivanka Zorić je razvijala izdavačku delatnost muzeja, uvela nove standarde (dvojezične kataloge). Postala je nosilac Ordena reda umetnosti i književnosti u rangu viteza 2008, koji francusko ministarstvo kulture dodeljuje za zasluge na polju umetnosti ili književnosti.

Povodom obeležavanja 55 godina od osnivanja Muzeja primenjene umetnosti Ivanka Zorić je projektovala planove u vezi sa novom zgradom muzeja na novoj lokaciji na Kosančićevom vencu, pre svega uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i drugih nadležnih institucija. Taj san se, na žalost, nije ostvario. Međutim, ima mnogo toga realizovanog, po čemu ćemo je pamtiti. Tokom deset godina Ivanka Zorić je, kao direktor, postavila visoke standarde profesionalnog rada, doprinela je da muzej postane referentna institucija kulture od nacionalnog značaja. Bila je odgovoran rukovodilac, priznati stručnjak, iskren prijatelj, a njena sveobuhvatna aktivnost ostavila je neizbrisiv trag u radu Muzeja primenjene umetnosti, kao i u kulturnom životu Beograda i Srbije.

Milica Cukić

objavljeno: 09.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.