Ivana  Smiljanić: PORTAL MMXX Oda Mimi Orlović

Izvor: Arte, 26.Okt.2020, 12:03

Ivana Smiljanić: PORTAL MMXX Oda Mimi Orlović

Likovna galerija Kolarčeve zadužbine, izložba Ivane Smiljanić, PORTAL MMXX Oda Mimi Orlović 27. 10 - 7. 11. 2020.

Nova izložba Ivane Smiljanić je instalacija sa crtežima i tri video rada, s ljubavlju osmišljena i posvećena umetnici Mimi Orlović (1965 - 2020.).

Medju izloženim radovima je jedan video preuzet sa Miminog Fejsbuk profila i tri njena novija crteža (“Telo” / Soba I).

Polazište za izložbu je fotografija stranice iz Mimine beležnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << (“...moje rečenice da ih ti u oktobru izgovoriš za mene, ako slučajno ne budem više ovde.”).

Referišući na detalje iz Miminog života i umetničkog opusa, jednostavnim jezikom i gestovima, uz didžeridu, buku, znoj i mnogo perli, Ivana govori o važnim i teškim temama, ali iznad svega, o prijateljstvu, empatiji i ljubavi.

Vizuelna i performans umetnica rođena u Beogradu 1980. Završila je osnovne i magistarske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a kao stipendistkinja KulturKontakta iz Beča, usavršavala je video i performans na Letnjoj akademiji likovnih umetnosti u Salcburgu. Završila je jednogodišnji program Ženskih studija, Centra za ženske studije u Beogradu, kao i alternativni program Kvir studija na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju. Saradnica je Festivala BeFem od 2011. godine i članica Upravnog odbora AŽC od 2020.

Samostalno je izlagala i izvodila performanse u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Smederevu, Vranju, Prijepolju, Zagrebu, Osijeku, Puli, Ljubljani, Celju, Bratislavi, Briselu, Bergenu, Jašiju i Njujorku. Učesnica je svih velikih umetničkih manifestacija u Srbiji i preko sedamdeset grupnih izložbi u Evropi i Americi. Kao dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" (mreža Young Visual Artists Awards) 2009. godine, boravila je u ISCP - International Studio & Curatorial Program u Njujorku, a 2011. predstavljala je Srbiju na izboru za Henkel Art Award. Njeni radovi su deo Kolekcije Telenor i Kolekcije Oktobarskog salona Kulturnog centra Beograda. Živi u Beogradu i Sofiji.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.