Izvor: Arte, 29.Jan.2020, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Meštrović (1883-1962) skulpture

Izložba Ivan Meštrović (1883-1962). Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu je u samoj završnici.

Tokom narednih dana posetioce očekuje 30. januara u 18 časova poslednje u nizu predavanja koje će u atrijumu Narodnog muzeja održati dr Čedomir Antić, pod nazivom Jugoslovenstvo na početku 20. veka . U subotu 1. februara u 16 i 17 časova izložba će moći da se obiđe uz stručno vođenje, dok će poslednjeg dana, u nedelju, 02. februara iako bez mogućnosti stručnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << vođenja, ulaz za sve posetioce biti besplatan.

Posetioci Narodnog muzeja su imali priliku da uživaju u postavci koju čini četrdeset skulptura najistaknutijeg jugoslovanskog vajara. Sve skulpture izložene u Velikoj galeriji na drugom spratu centralnog muzejskog zdanja, potiču iz kolekcije Narodnog muzeja u kojem se čuva ukupno osamdeset radova Ivana Meštrovića . Najveći broj izloženih vajarskih ostvarenja, uglavnom nastalih pre Prvog svetskog rata, čine tzv. Vidovdanski fragmenti . Skulpture izvajane za nerealizovanu monumentalnu arhitektonsko-skulptorsku celinu Vidovdanski hram , obeležene umetnikovom privrženošću ideji kulturnog i političkog jedinstva i oslobođenju južnoslovenskih naroda, najvećim delom su nastale između 1908. i 1910. godine, dok je drvena maketa Vidovdanskog hrama , koja se danas čuva u Narodnom muzeju u Kruševcu napravljena 1912. godine . Izložbu upotpunjuju Meštrovićevi portreti značajnih poslenika iz sfere političkog i kulturnog života sa kojima se umetnik često susretao, poput Kralja Petra, Nikole Pašića, Milenka Vesnića, Jovana Dučića i drugih, kao i članova Meštrovićeve porodice.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Čvarak fest u subotu u Sivcu

Izvor: 025info.rs, 29.Jan.2020

Pripreme za prvi Čvarak fest, takmičenje u spremanju čvaraka koji će se održati u subotu, 1. februara, na pijaci u Sivcu, su uveliko počele. Prema rečima Bobana Damjanovića, sekretara Mesne zajednice Sivac, za ovu vojvođansku tradiciju prijavila se 51 ekipa, od toga 30 iz Sivca, a manifestacija...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.