Izvor: Beta, 17.Okt.2020, 12:35

Ivan Ikić po oceni žirija najbolji reditelj na festivalu u Kini

Srpski reditelj Ivan Ikić je na 4. Medjunarodnom filmskom festivalu "Pritajeni tigar, skriveni zmaj" u kineskom gradu Pinjau, nagradjen kao najbolji reditelj po oceni žirija, saopštio je Filmski centar Srbije.Nagradu "Roberto Roselini" dobio je za režiju filma "Oaza", koji je premijerno prikazan i nagradjen na Venecijanskom filmskom festivalu.Ovu nagradu u Kini je pre dve godine dobio Ognjen Glavonić za film "Teret".Film "Oaza" je u Pinjau prikazan u okviru takmičarske selekcije "Pritajeni tigar" (prvi ili drugi film snimljen izvan Azije), a nastao je u saradnji sa Filmskim centrom Srbije."Posebna mi je čast što nagrada nosi ime Roberta Roselinija i što je ove godine na festivalu prikazana retrospektiva jugoslovenskih filmova iz šezdesetih godina koji su izuzetno uticali na mene i moj rad. Marko Miler, umetnički direktor festivala, bio je naš prvi gledalac, tada još uvek, nezavršenog filma i njegova podrška i poziv na festival su bili veliko ohrabrenje da smo na pravom putu", rekao je Ikić.Osvojena nagrada podrazumeva i novčani iznos od 10.000 dolara koje će Ikić moći da iskoristi za razvoj svog sledećeg filma.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Najnoviji film Olega Novkovića "Živ čovek" na festivalu u Kotbusu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2020, 08:52

Najnoviji film Olega Novkovića “Živ čovek” biće premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kotbusu, koji će biti održan od 3. do 11. novembra, saopštio je Filmski centar Srbije, iz Beograda...Nemački grad biće 30. put domaćin filmskim umetnicima iz sveta, a ovog puta u selekciji Takmičarskog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.