Italijanski dvojnik Branislava Nušića

Izvor: Glas javnosti, 22.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski dvojnik Branislava Nušića

Sporna ljubav, častoljubivi gradonačelnik, san o avionskim letovima okosnica su novog romana italijanskog pisca Andrea Vitalija. Zarazna duhovitost i uzbudljiv zaplet svojstveni autentičnom pripovedaču karakterišu roman „Gradonačelnikova kći“, koji je upravo objavila „Laguna“.

Delo po mnogo čemu podseća na opus Branislava Nušića. Sve se dešava u varošici Belan u kojoj vlada veliko uzbuđenje. Agostino Meca, autoritarni gradonačelnik gradića na obali jezera, odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je da sprovede moderan i ambiciozan plan: uspostavljanje hidroavionske linije koje će povezivati Komo, Belano i Lugano, biti ponos njegove opštine i naterati okolne gradiće da puknu od zavisti. Te naoko mirne i uveliko fašističke 1931. godine sve se samo naizgled odvija na uobičajeni način...

Sa velikim umećem Andrea Vitali piše još jednu epizodu sage o Belanu. On pripoveda o životu u varošici, o ljubavima i skandalima, karijerama i dinastijama, ali i tračevima koji se prenose iz pokolenja u pokolenje. Kroz taj mikrokosmos on istražuje i istoriju Italije, njene snove o modernosti i njenu inertnost, njene mane i vrline, već decenijama gotovo nepromenjene.

Romani Andree Vitalija predstavljaju, pre svega, zadovoljstvo za čitaoca, zahvaljujući njegovoj sposobnosti da prikaže i oživi likove i pojedine krajeve, znalački gradeći zaplet.

Andrea Vitali je rođen 1956. u Belanu, gde radi kao lekar opšte prakse. Objavio je romane „Tužilac“ (1990, dobio je nagradu „Monblan“ za roman mladog autora); „Mehaničar Landru“ (1992); „Polazeći od prezimena“ (1994), „Marinetijeva senka“ (1995, nagrada „Pjero Kjara“); „Jezerski vazduh“ (2001); „Prozor sa pogledom na jezero“ (Garzanti 2003, nagrada „Grincane Kavur“ za 2004. za prozu i književna nagrada „Bruno Đofre“ za 2004); „Usedeličina ljubav“ (Garzanti 2004) i „Gospođica Tekla Manci“ (Garzanti 2004, nagrada „Desi“).

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.