Izvor: SEEcult.org, 01.Nov.2018, 02:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorija soula: Otis Reding, BG

Vrsta dogadjaja:  Ostalo Dom kulture Studentski grad, Beograd Datum:  Wednesday, November 7, 2018 - 19:00 Link:  http://www.dksg.rs Istorija soula: OTIS REDING Mićun Ristić Godine 1957. jedan bankarski službenik koji je nedeljom voleo da zasvira na violini, osnovao je malu diskografsku kuću u garaži svog doma u Memfisu. Džimu Stjuartu se ubrzo pridružila sestra Estel, s nešto novca i mnogo pozitivne energije. Isprva su snimali kantri i pop a onda su, kako reče Džim „progledali“, jer ih je Rufus Tomas preobratio na R’n’B. Studio za snimanje podigli su u napuštenom bioskopu, i prvi su se u njemu našli Rufus i njegova ćerka Karla. Godine 1961. promenili su ime u Staks. U rasno podeljenom Memfisu, ova kuća je bila oaza, dom crnih i belih koji su zajedno stvarali zvuk kakvog nije bilo ranije. Iz studijskog benda pratećih muzičara iskristalisala se četvorka koja je pod imenom BookerT & M. G’s postala snaga za sebe. Od mnogih koji su sa raznih strana dolazili u Staks da tu nađu porodicu, jedan je odmah odskočio. Otis Reding, farmer iz Vajt Ouka (Džordžija) na audiciji je otpevao These Arms of Mine, tako da su se svi u sobi naježili. Otis nije bio muzički obrazovan. Nije imao ni savršenu tehniku, ali su način na koji je prenosio duboka osećanja i besprimerni intenzitet njegovih nastupa postavili novu granicu. Velikani južnjačkog soula, od Džoa Teksa do Solomona Barka, jednodušno su ga priznali za kralja. Otis je i prvi soulman koji je osvojio belu publiku: zablistao je pred 100.000 ljudi na Monterej pop festivalu 1967. godine. Nekoliko meseci kasnije poginuo je u avionskoj nesreći.

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Istorija soula: Atlantik i Staks šezdesetih, BG

Izvor: SEEcult.org, 01.Nov.2018

Vrsta dogadjaja:  Ostalo Dom kulture Studentski grad, Beograd Datum:  Thursday, November 15, 2018 - 19:00 Link:  http://www.dksg.rs Istorija soula: ATLANTIK I STAKS ŠEZDESETIH Mićun Ristić Odlazak Reja...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.