Istorija SRPSKOG i jugoslovenskog LGBT FILMA: Prikazan dokumentarac o domaćoj kvir kinematografiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 20:39

Istorija SRPSKOG i jugoslovenskog LGBT FILMA: Prikazan dokumentarac o domaćoj kvir kinematografiji

Ovo ostvarenje pozdavljeno aplauzom na festivalu u Solunu

Dokumentarac "Topli film" Dragana Jovićevića premijerno je preksinoć prikazan na Festivalu dokumentarnog filma u Solunu.

Publika ga je odlično prihvatila, a očekuje se da kod nas bude prikazan na Beldoksu. Film prati dvojicu mladih glumaca koji istražuju temu reprezentacije LGBT osoba u jugoslovenskom i srpskom filmu i društvenih okolnosti u kojima su nastajali kako bi se pripremili za svoje predstojeće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << LGBT uloge.

- Đorde Mišina i Đorđe Galić su studenti glume pred koje smo stavili dilemu da li na početku karijere treba prihvatati ulogu u nečem što je seksualno i politički subverzivno. Njihove privatne dileme se prelamaju s pokušajem sistematizacije i istorizacije tretmana kvir likova i s društvenim promenama u jugoslovenskom filmu. Samim tim, igrani delovi su dekonstrukcija različitog pojma tretmana kvira po dekadama Jugoslavije i kasnije Srbije - navodi autor.

U filmu se pojavljuju Želimir Žilnik, Milan Jelić, Jovan Marković, Srđan Dragojević, Mladen Đorđević, Miloš Timotijević, Predrag Azdejković i drugi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.