Ispod naslaga šuta u porti Petrove crkve krije se - srednji vek

Izvor: B92, 16.Apr.2021, 10:53

Ispod naslaga šuta u porti Petrove crkve krije se - srednji vek

Tokom zaštitnih arheoloških ispitivanja u porti Petrove crkve kod Novog Pazara pronađeni su ostaci nepoznate građevine, novčići iz 16. i 17. veka, kao i dvadesetak grobova, objavili su arheolozi Muzeja Ras prilikom obilaska tog lokaliteta.

Iskopavanjima u porti jedne od najstarijih crkava na Balkanu, ispod naslaga šuta i drugog materijala, stiglo se do nivoa srednjeg veka, rekao je arheolog Muzeja Ras Vladan Vidosavljević.

"U ovoj fazi smo otkrili ostatke jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objekta, uhvatili smo njegove gabarite, ali ne možemo precizno reći kada je izgrađen, kao ni kada je građevina prestala da postoji sve dok ne obradimo pokretan arheološki materijal. Otkrili smo i dvadesetak grobova, jer se porta tokom vremena koristila kao groblje", kaže Vidosavljević.

Takođe, pronađena je i nadgrobna ploča nepoznatog igumana manastira Studenica sa početka 19. veka, kao i drugi arheološki materijal.

"Pronašli smo keramiku, kao i osmanske i novčiće kovane u Austro-ugarskoj monarhiji iz 16. i 17. veka. Probušeni su, što znači da su duže bili korišćeni. Uzimamo i uzorke zemlje kako bismo saznali da li su postojale neke specifične biljke ili žitarice koje su korišćene u ishrani u srednjem veku", rekao je predstavnik Instituta za arheologiju iz Beograda Uglješa Vojvodić.

Zaštitna arheološka istraživanja u porti Petrove crkve vrše se pre moguće izgradnje drugih objekata, ali i čišćenja terena od šuta koji je nagomilan prilikom obnove te bogomolje u 18. i 19. veku.

Inače, ovo je četvrta faza arheoloških ispitivanja porte Petrove crkve, a prva koju samostalno izvodi ta ustanova.

"Ovo je samo jedan u nizu značajnih projekata koje realizujemo i dokaz da imamo stručne ljude, ali i da imamo podršku drugih institucija za ovako ozbiljne radove i istraživanja", kaže direktor Muzeja Ras Fuad Baćićanin.

Prethodna istraživanja sproveli su Narodni muzej (1956–1962), Arhitektonski fakultet iz Beograda (1984-1988) i Zavod za zaštitu spomenika iz Kraljeva 2004. godine, a prema rečima Baćićanina, svi najznačajniji artefakti pronađeni prilikom tih iskopavanja odneti su u muzeje van Novog Pazara.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, u narodu poznata kao Petrova crkva, je najstariji spomenik crkvene arhitekture u Srbiji i bila je sedište raške episkopije.

Pretpostavlja se da potiče iz 8. veka, ali je moguće da je i starijeg datuma, u njoj je po pravoslavnim običajima kršten Stefan Nemanja, a u njoj se i zamonašio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.