Inđija: Tri samostalne izložbe u Kući Vojnović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2020, 09:10

Inđija: Tri samostalne izložbe u Kući Vojnović

Večeras u 19.00 sati u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića u Inđiji biće otvorene tri samostalne izložbe: Tamara Dragan „Surface space“, Kristina Božović „Ostaci“ i Jelena Bursać „Traganje“.

Izložba Tamare Dragan „Surface space“ predstavlja seriju radova započetih krajem 2017. godine, kao početak novih ideja i razmišljanja o tematici prostora kao širokog polja istraživanja, u kojem umetnica istražuje odnose unutrašnjeg i spoljašnjeg, galerijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i skulptoralnog, imaginarnog i stvarnog prostora.

Njenom intervencijom u prostoru nastaje preobražaj objektivnog stvarnog prostora u jedan mogući subjektivni metaforični prostor. U ovom slučaju tematika prostora je postavljena u jednu drugačiju korelaciju, tako što se sužava polje koje taj prostor zahvata, prelazeći iz slobodne skulpture u reljef. Tamara se ovde bavi površnošću prostora, sagledavajući i ispitivajući ga putem same kompozicije i osnovnih elemenata građenja, kao što su ravnoteža, boja, tekstura, kontrast… Objekti, odnosno reljefi su koncipirani kao kolaž različitih metalnih površina i oblika.

Izložbom grafika pod nazivom „Ostaci“ Kristina Božović želi da ukaže na globalni problem uništavanja zemlje. Reč „zemlja“ u ovom kotekstu se odnosi na sva njena značenja. Zemlja kao nešto što povezuje dva potpuno dijametralna pola. Život i smrt. Sva živa bića postoje i opstaju zahvaljujući zemlji. Rađaju se i umiru zbog nje. Zemlja je krug. Ona treba da živi zbog prošlosti i budućnosti. Prirodu doživljavamo kao nešto umirujuće i lepo. Zbog toga su grafike prožete bojama iako govore o smrti. Boje kod ljudi izazivaju pozitivna osećanja. Oblici su apstraktni kao dečiji crteži. Publika će gledati na ove radove isto kao i na prirodu…

Kroz seriju grafičkih radova Jelene Bursać pod nazivom "Traganje’", nastalih tokom 2019. i 2020. godine, prisutni su motivi lavirinta. Jelena istražuje svoje sopstveno putovanje kroz život i različite situacije koje nam život donosi. Svakim novim danom, stavljeni smo u određeni lavirint i krećemo da tragamo za središtem, za ciljem, rešenjem. Usput nailazimo na splet zamršenih puteva, od kojih su neki tu samo da nas zbune i odvuku od cilja, na razne izazove i prepreke. Naš lavirint jeste naše okruženje, mada često nismo ni svesni da se nalazimo u lavirintu, koji stalno teži da nas uhvati u zamku. Kroz njega se susrećemo i sa strahovima. Radi se o strahu kojeg karakteriše neznanje o tome šta izabrati, šta činiti, kuda krenuti…

Izložbe će za posetioce biti otvorene do 17. jula, radnim danima od 10.00 do 19.00 časova.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.