Individualne utopije

Izvor: Politika, 13.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Individualne utopije

Izložba Lale Raščić od danas u galeriji Kulturnog centra Beograda

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda večeras u 20 sati biće otvorena izložba „Individualne utopije”Lale Raščić.

Autorka izložbe je istoričarka umetnosti i likovna kritičarka Dunja Blažević, sada direktorka Centra za savremenu umetnost u Sarajevu, koja se opredelila da beogradskoj publici premijerno prikaže rad prve dobitnice godišnje nagrade „Zvono” koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Centar za savremenu umetnost iz Sarajeva, u saradnji sa Trust for Mutual Understanding i Foundation for Civil Society iz Njujorka, od 2006. godine dodeljuje mladim stvaraocima iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Na izložbi će biti izložena četiri rada: „Nevidljivi” (crteži i video iz 2005, rad nagrađen „Zvonom”), „Oprostite, pogrešan broj” (video-instalacija iz 2006/2007), „Sve je povezano” (video-instalacija iz 2007), i najnoviji rad „Individualne utopije” (video, crteži, knjiga iz 2008).

Lala Raščić (1977, Sarajevo) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Usavršavala se u Amsterdamu, Njujorku, Istanbulu, Parizu, Edinburgu, Beču. Od 2005. živi i radi na relaciji Sarajevo–Zagreb. Stvara video-radove, narativna audio-dela i kompjuterski generirane vektorske crteže. Dobitnik je nekoliko nagrada za net i video projekte.

Dunja Blažević naglašava da se radovi ove umetnicemogu posmatrati kao sasvim autentični i neuobičajeni za prakse savremene umetnosti a istovremeno, kako dodaje, po poetici suveoma bliski sugestivnom bosanskom humoru.Izložba će biti otvorena do 28. avgusta.

M. S.

[objavljeno: 14/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.