Indijska Kazablanka

Izvor: Politika, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijska "Kazablanka"

Holivudski klasik "Kazablanka", koji je Američki filmski institut u poslednjem izboru proglasio trećim najboljim američkim filmom svih vremena, dobiće indijsku verziju, a radnja će biti osavremenjena i smeštena na jug Indije.
U ovoj verziji "Kazablanke", pod nazivom "Ezham Mudra", ulogu koja je proslavila Hemfrija Bogarta tumačiće Sures Gopi, dok će bolivudska glumica Mandira Bedi tumačiti lik koji je u originalnoj verziji igrala Ingrid Bergman. U indijskoj verziji "Kazablanke", Gopi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će tumačiti lik vlasnika restorana koji pomaže svojoj ljubavnici, pripadnici tamilskih pobunjenika, da pobegne iz Indije, prenose holivudski mediji.

Reditelj Radžev Nat izjavio je da će njegov film biti svojevrsni omaž originalnoj "Kazablanci", koji je gledao više oko 20 puta. Reditelj je najavio da njegov film neće imati političke konotacije, i neće se priklanjati bilo kojoj strani u konfliktu i da premijeru treba očekivati do kraja 2008. godine.

Film "Kazablanka" u režiji Majkla Kertisa sniman je krajem 1941. godine a premijerno prikazan 26. novembra 1942. godine u Njujorku.

Prema danas raspoloživim podacima, budžet filma iznosio je 950.000 dolara. "Kazablanka" je jedan od najtraženijih filmova na video i DVD izdanjima svih vremena, ali nema raspoloživih podataka koliki profit je ostvario tokom svih ovih godina.

Radnja filma smeštena je u vreme Drugog svetskog rata u Kazablanci, utočištu za izbeglice iz okupirane Evrope. Jedan od francuskih izbeglica je i Ričard Blejn, poznatiji kao Rik, vlasnik bara-kockarnice u kome se okupljaju ljudi najrazličitijih profila. Rik je nostalgično okrenut prošlosti, prisećajući se ljubavi sa Ilzom koju je izgubio u okupiranom Parizu. U njegovom, naizgled, mirnom životu sve se menja kada u Kazablanku stigne Ilza, ali sa svojim suprugom Viktorom...

Sva dalja prepričavanja ovog klasika lišila bi ga sentimentalnosti i nostalgičnosti koje ga krase.

Uz ulogu u filmu "Za kim zvona zvone", Ingrid Bergman je uvek isticala da je njena najbolja uloga upravo Ilza u filmu "Kazablanka".

- Scenario za "Kazablanku" je stalno menjan i dopisivan. Pošto je moj lik u filmu trebalo da voli dva muškarca, jednom prilikom sam prokomentarisala da jednog ipak moram više voleti, pa neka se scenaristi odluče koji će to biti. Na kraju su napisana dva kraja i oba snimljena - izjavila je svojevremeno zvezda "Kazablanke", koja je sa Bogartom bila drugi izbor za glumački par. U prvom izboru su bili En Šeridan i Ronald Regan, glumac i kasnije američki predsednik.

Iako je "Kazablanka" snimljena iz propagandnih razloga, što producenti nisu krili, film je postigao zavidan uspeh i kod publike i kod kritike. Nagrađen je i priznanjima "Oskar" u kategorijama: najbolji film, režija i scenario. Iznenađujuće je da je ostao uskraćen za nagrade Američke filmske akademije u glumačkim kategorijama u čemu je, ističu teoretičari filma, njegov najveći kvalitet. Za tumačenje lika Rika, Hemfri Bogart je bio nominovan za "Oskara", dok Ingrid Bergman nije bila nominovana!

Mnogi kritičari "Kazablanku" smatraju jednom od najboljih melodrama svih vremena i ističu vrlo dobre glumačke kreacije Hemfrija Bogarta i Ingrid Bergman. U skoro svim analizama teoretičari i istoričari filma se osvrću i na danas kultnu rečenicu iz filma: "Sviraj Sem, sviraj ′Dok vreme prolazi′".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.