Igračke iz 19. veka – kad su Karlovčani bili mali

Izvor: RTS, 10.Feb.2019, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igračke iz 19. veka – kad su Karlovčani bili mali

Igračke kao nezaobilazni deo detinjstva i odrastanja, značajne su za razvoj intelektualnih i fizičkih sposobnosti deteta, ali mogu biti i važan deo istorije jednog naroda. O tome svedoči muzejska postavka dečjih igračaka iz 19. veka u Zavičajnom muzeju Sremskih Karlovaca.
Kroz vekove, dečju svakodnevicu ispunjavala je igra, u kojoj je nezaobilazan deo imitiranje sveta odraslih uz odgovarajuće igračke. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Karlovačka dečja svakodnevica, od 19. veka do danas, sačuvana je, i prikazana na izložbi "Kada su Karlovčani bili mali".

Viši kustos i arheolog Divna Gačić navodi da je jedna od najstarijih igračaka koju čuvaju u muzeju šporet koji je pripadao sestrama Betiki i Terezi Toret.
Šporet je, kako je dodala, u pravoj funkciji, a one su se zaista igrale sa njim. "Postojao je mali prostor da se lože drva, zatim prostor za pepeo, fiokica", priča Gačićeva.
Sa evropskih sajmova, u Sremske Karlovce krajem 19. veka stizale su igračke napravljene od naskupljih materijala. I tada, kao i sada, neke su bile i pitanje prestiža.
Gačićeva napominje da je interesantna priča o lutki zvanoj "Turkinja", koja je kupljena u Parizu na međunarodnoj izložbi 1930. godine.
Ta lutka je toliko koštala, da je mogla da se kupi trećina kuće u Karlovcima, što znači da je bila vrlo tražen eksponat, ističe Gačićeva.
Prvi dečji foto-portreti u Sremskim Karlovcima
Stvar mode, u to doba, bila je fotografija. Nakon Bečkereka, Novog Sada i Subotice, i u Karlovcima nastaju prvi dečji foto-portreti.
Gordana Petković iz Zavičajnog muzeja u Sremskim Karlovcima kaže da nije mogao svako da se fotografiše, ali je širi građanski sloj to mogao da priušti, za razliku od prethodnih vremena kada nisu svi mogli da priušte portret na ulju.
Priča o detinjstvu ostala bi nedorečena da ideju autorke izložbe nisu podržali čuvari uspomena – Karlovčani koji su svoje nasleđe ustupili Muzeju.
Ideja o osnivanju karlovačkog muzeja potiče iz druge polovine 19. veka od patrijarha Josifa Rajačića. Posle nekoliko pokušaja, međutim, Muzej je osnovan tek nakon Drugog svetskog rata, na inicijativu profesora karlovačke gimnazije Koste Petrovića 1946. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.