I dalje važi izreka koliko para toliko muzike

Izvor: Blic, 19.Maj.2012, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"I dalje važi izreka 'koliko para toliko muzike'"

Posle tri decenije Zagrebačka filharmonija ponovo gostuje u Beogradu večeras u 20 sati na Kolarcu u okviru ciklusa regionalne saradnje tri filharmonije Pika - Točka - Tačka. Zagrebački orkestar, pod upravom dirigenta i umetničkog savetnika Dmitrija Kitajenka i sa solistkinjom na violončelu Monikom Leskovar, izvešće Ravelov Valcer, Rokoko varijacije Čajkovskog i Mendelsonovu Italijansku simfoniju. Direktor Zagrebačke filharmonije

Devedeset muzičara Zagrebačke filharmonije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u subotu stiže u Beograd, predvođeno direktorom Miljenkom Puljićem, koji specijalno za "Blic” analizira okolnosti u kojima se pomešale regionalna diplomatija i umetničke platforme na radost ljubitelja klasične muzike.

- Političari su odradili deo vezan za diplomatiju i pokazali da mogu lako da se slože oko neke plemenite ideje. Nama je pripao lepši deo priče, da uživamo u stvaralačkom užitku sa orkestrima i publikom u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu. Primećujem da javnost u sve tri države deli potpuno novi kvalitet odnosa koji samo klasična muzika može isprovocirati. Treba reći da su Ministarstva inostranih poslova SAD u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji diplomatski i finansijski pomogle umetnički projekat "Pika, Točka, Tačka” na radost stvaralaca i publike.

Ko će najviše profitirati od tog projekta?

- Naše namere i zalaganja su apsolutno okrenute ne samo prema publici već prema celokupnoj javnosti. Koncerti će osim umetničkog doživljaja ljudima ponuditi direktne susrete sa muzičarima što predstavlja posebnu vrstu socijalizacije čija vrednost sigurno nije mala. Orkestri od umetničke saradnje imaju veliku korist. Napreduju.

Nekoliko mojih prijatelja koji ne prisustvuju redovno koncertima ozbiljne muzike zamolili su me za karte za nastup Zagrebačke filharmonije u Beogradu. Šta je uzrokovalo njihovu zainteresovanost?

- Naš koncert u Beogradu nije samo umetnički već društveni događaj. Mnogi ga doživljavaju kao neku prekretnicu kulturnoj saradnji u regionu. Najbolji orkestri tri države sarađuju, pa što onda i drugi ne bi mogli. Kako vaši prijatelji nisu kupili godišnje karte za cijeli abonentski ciklus nameće se zaključak da, što zbog objektivnih, a što zbog subjektivnih razloga, možda nisu ni ljubitelji klasične muzike. No, upravo takve posetioce koncerata naročito cenimo jer, iako to možda nije njihov primarni muzički ukus, prepoznaju vrednost i kvalitet i ne žele ih propustiti. Dugo nismo svirali u Beogradu i takva vrsta ekskluzive je sigurno magnet za publiku.

Koji orkestar je najbolji u regionu i zašto?

- Od starih Feničana glazba je bila direktno povezana sa finansijama, a njena proizvodnja proporcionalna raspoloživosti novca. Stara izreka "koliko para toliko muzike” iskrena je, a u velikom postotku i danas točna. Upotrebimo li tada i jednostavne matematičke radnje, konkretno, kad saberete budžete Slovenske, Beogradske i Zagrebačke filharmonije, prebacite sve u evre, zatim pomnožite sa dva, dodate nulu, dobijete odgovor da je najbolji orkestar u regiji - Bečka filharmonija.

Provod u Beogradu

Na pitanje da li je nekada bio u provodu sa gospodinom Tasovcem i da li mu je rekao gde će ga voditi posle koncerta, Puljić odgovara:

- U više navrata imao sam posebno zadovoljstvo družiti se s gospodinom Tasovcem. Ne znam da li se to smatra provodima jer su bili izrazito konzervativnog, odnosno poslovnog karaktera. Naši protokoli još nisu usuglasili program, odnosno mesto gde bi se družili nakon koncerta. To zavisi od jednostavnog pitanja: Da li u Beograd dolazim sa suprugom?

Povezane vesti: Čari naše publike Ognjen Popović svira na Kolarcu Novogodišnji gala koncert Dečje filharmonije Arsen Dedić - veteran koji je sve bolji Rahbari večeras sa Filharmonijom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koncert Zagrebačke filharmonije u Beogradu

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Maj.2012

Zagrebačka filharmonija pod upravom dirigenta i umetničkog savetnika Dmitrija Kitajenka, gostovala je u subotu uveče u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, prvi put posle tri decenije, a taj nastup publika je pozdravila dugim aplauzom i ovacijama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.