Humor uvek prvi pakuje kofere

Izvor: B92, 05.Okt.2012, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Humor uvek prvi pakuje kofere"

Onog trenutnka kada bilo koja ideologija ili religija odluči da se uspostavi, humor prvi pakuje kofere, tvrdi reditelj Leander Hausman čija komedija „Hotel Luks“ 5. oktobra u Beogradu otvara Nedelju nemačkog film.

„Ovo je film koji se bavi komplikovanom temom, Staljinom i Hitlerom, i to kroz prizmu komedije“, kazao je Hausman na konferenciji za novinare. „Hotel Luks“ je njegov trenutno najnoviji film, komedija koja se bavi nemačkim glumcem bezeći iz Berlina umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Holivud dospe u Moskvu. On odseda u ozloglašen hotel za egzilante gde ga sovjetska tajna služba zamenjuje za ličnog Hitlerovog astrologa.

„Od svoje najranije mladosti bavio sam humorom i otkrio nešto zajedničko za svim diktaturama, religijama i ideologijama uopšte, a to je nedostatak humora. Kada se bilo koja religija ili ideologija uspostavi, humor prvi pakuje kofere“, objašnjava Hausman.

Ipak, reditelj dodaje da glavna snaga njegovog filma nije komičan prikaz ozbiljnih problema.

„Hrabrost ovog filma nije u tome što se smejemo nacistima već u tome što izjednačava Hitlera i Staljina. Iz razumljivih razloga nisu poređeni zločini nacizma i komunizma, a mislim da je vreme da se to učini. Mislim da sve žrtve zaslužuju spomenik pa i žrtve komunizma“, priča ovaj, kako kaže, netipični istočni Nemac, dodajući da ga zbog svega rečenog zabrana prikazivanja filma u Rusiji nije nimalo začudila.

Komentarišući ostale filmove koji će biti prikazani na festivalu, Hausman kaže da je reč o šarenolikoj sekciji koja dobro odslikava stanje u nemačkoj kinematografiji. Takođe uočava da većina filmova ima komične elemente, što je neobično jer se humor ne vezuje za imidž Nemaca.

„Možda Nemačka nije izmislila humor, ali ovi filmovi pokazuju da su Nemci mnogo smešniji i duhovitiji nego što mislite i vi i Nemci“, kazao je Hausman.

Njegov novi film, čije je snimanje nedavno završeno, trebalo bi da premijerno bude prikazan u martu sledeće godine, a govoriće o panici koja nastaje kada se u nemačkim rekama pojavi ajkula.

„Pošto je 'Hotel Luks' bio veoma skup film, a koji nije mnogo zaradio, ovoga puta mogao sam da obezbedim manji budžet, pa tako nećete videti ajkulu u filmu, jer je ona mnogo skupa“, kroz smeh objašnjava on. „Zato smo se koncentrisali na uzbunu i paniku koje se tada šire i šta one mogu da urade ljudima, naročito Berlincima. Oni su posebna vrsta ljudi“.

Reviju savremenih nemačkih filmova 5. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda otvoriće Hausman lično, nakon čega će biti prikazan film „Hotel Luks“. Do 10. oktobra publika će biti u prilici da pogleda izbor najboljih novijih nemačkih ostvarenja, a fillmovi se posle toga sele u Niš i Novi Sad.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.