Hristićev Suton ponovo na sceni beogradskog teatra

Izvor: RTS, 22.Okt.2016, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hristićev "Suton" ponovo na sceni beogradskog teatra

Opera "Suton" Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, premijerno je izvedena u "Madlenianumu", u okviru 48. Bemusa.
Prva premijera zemunskog teatra u novoj sezoni je ujedno i prvo integralno izvođenje opere "Suton'' od 1954. godine kada je poslednji put predstavljena publici sa baletskim divertismanom, koji je dugo smatran izgubljenim.

Jedna od najvrednijih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partitura srpskog muzičkog stvaralaštva, druga srpska opera izvedena od nastanka tog žanra u našim okvirima, (prva izvedena srpska opera je ''Na uranku'' Stanislava Biničkog) večeras je ponovo postavljena na scenu u okviru Beogradskih muzičkih svečanosti, a publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila ansambl koji je izneo priču o propasti dubrovačke vlastele i neostvarenoj ljubavi dvoje mladih.
Kamerna opera bez hora, koja povezuje trojicu akademika - Hristića, Iva Vojnovića - budući da je "Suton" središnji deo njegove "Dubrovačke trilogije", i Jovana Dučića, čija je pesma "Snovi" poslužila je za jednu od vodećih arija, kapetana Luja, slika sunovrat vlastelinske klase u prvoj polovini 19. veka u Dubrovniku.
U središtu priče je ljubav Pavle i Luja, koja je onemogućena strogim pravilima najviše klase koja svoje propadanje teško podnosi.
Suton vlastelinske klase, života starih gospara i mladih života podređenih tom krahu, okvir su za snažne emotivne scene iz kojih isijavaju ljubav, čežnja, teskoba, gordost, hrabrost.
Ulaskom gospara Luca i Saba, do tada vrlo emotivna drama dobija komične elemente, a baletski divertisman, klasične igre različitog karaktera i svedenog izraza i igrači u živopisnim kostimima, unose novo raspoloženje i daju dinamiku predstavi.
Publika je dugim aplazuom pozdravila Natašu Jović Trivić (Mara, udovica kneza Nikše Beneše), Dušicu Bijelić (Marina kćer Pavle) i Nenada Čiču (kapetan Lujo), ali i Draganu Popović, Branislavu Podrumac, Aleksandru Angelov, Aleksu Vasića, Ljubomira Popovića i Miodraga D. Jovanovića.
Solisti u baletu su Ana Pavlović Pešić, Jovan Veselinović, Tatjana Tatić, Jovica Begojev, Maja Stojakov, Dejan Kolarov, Milena Ogrizović, NikolaTomašević, Olga Olćan.
Scenografiju je osmislio reditelj Bradić, kostime Marina Medenica, a koreografiju Marija Janković Šehović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hristićev Suton ponovo na sceni beogradskog teatra

Izvor: B92, 23.Okt.2016, 10:14

Opera "Suton" Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, premijerno je izvedena u "Madlenianumu", u okviru 48. Bemusa...Prva premijera zemunskog teatra u novoj sezoni je ujedno i prvo integralno izvođenje opere "Suton'' od 1954. godine kada je poslednji put...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.