Horvat: Bez kreativnog ludila nema ni umetnosti (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2021, 12:48

Horvat: Bez kreativnog ludila nema ni umetnosti (AUDIO)

Novosadski književnik Oto Horvat prisutan je u srpskoj literaturi dve i po decenije. Pesnik, prozaista, prevodilac, dobitnik mnogih uglednih nagrada, ove godine u “Akademskoj knjizi” objavio je roman “Noćna projekcija”, svojevsrnu autobiografsku grotesku i vremeplov kroz rodni grad.

Oto Horvat živi u Firenci, prošle sedmice promovisao je u Beogradu i Novom Sadu “Noćnu projekciju”.

"Ova situacija, po njemu sa pandemijom u Italiji, i van nje, i klimatskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << promenama, pre svega, bi trebala da nas "resetuje" i natera da razimilimo šta treba menjati a to je verovatno ukidanje kapitalizma" mišljenja je Horvat.

Glumci i muzičari su, po njemu, najviše nagrabusili u ovo smutno vreme, jer je državna pomoć bila mala, ko nije imao neku zaleđinu taj je zaista propatio. Život se vraća u normalu u Italiji, pozorišta rade, uz propisani razmak i maske i tzv. green pass.

"Kreativnost nije moguća "na dugme", za to je potreban mentalni mir i prostor, pa ako si naučen i izvežbaš da ga imaš i u ludilu, onda ćeš imati kreativnost. Ako se prepustiš ludilu, ako ne sačuvaš taj momenat kreativnosti, onda naravno neće biti ni umetnosti.

"Život te nauči kako ćeš da reaguješ na neke situacije" zaključio je pisac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.