Horor roman Dejana Ognjanovića predstavljen u Hrvatskoj

Izvor: Art-anima.com, 22.Sep.2014, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Horor roman Dejana Ognjanovića predstavljen u Hrvatskoj

Horor roman "Zavodnik" Dejana Ognjanovića, u petak je  doživeo još jedno regionalno predstavljanje. Nakon promocija na Grossmann festivalu filma i vina u Ljutomeru (Slovenija) i Festivala kratkog i dokumentarnog filma Kratkofil u Banja Luci, knjiga poznatog filmskog i književnog kritičara, teoretičara, prevodioca i urednika, predstavljena je u istarskom mestu Kringa.

Promocija je upriličena u kafeu "Vampire" u okviru periodičnog ciklusa tematskih kulturnih dešavanja koja se tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << organizuju pod nazivom "Vampirske večeri u Kringi". Domaćin i voditelj večeri bio je veliki promoter fantastike iz Pazina, novinar i urednik Davor Šišović. 

Kako prenosi list Glas Istre, Ognjanović je u razgovoru sa Šišovićem otkrio da u svet horora nije ušao putem knjiga Stivena Kinga, već preko bakinih priča, svojevrsnih mračnih verzija bajki s kojima se susreo u detinjstvu. U najnovijem se romanu vraća upravo tim (autobiografskim) korenima autentičnog žanra horora koji se nalaze u narodnoj folklornoj bazi premda s kritičkim odmakom.

Ognjanović je knjigu okarakterisao meta-romanom koji sadrži više priča unutar priče i mnoge dvosmislenosti. Smatra da je horor pripovest najefektnija kada je amorfna, kada nije suviše jasna i decidirana, odnosno kada ne daje rešenje što se ustalilo u zapadnim viđenjima horora.

Naziv romana "Zavodnik" označava lokalni naziv za izvor na kojem se uzima pitka voda. Roman tematizuje zagrobni život i uskrsnuće mrtvih, ali i nudi pregršt dihotomija: selo-grad, učenost-priprostost, nezrelo-zrelo…

"Slovenski vampir, koji je iz južnoslovenskih krajeva stigao u Evropu u 17. i 18. veku, umnogome se razlikuje od anglosaksonskog viđenja proizašlog iz romana Brema Stokera", rekao je Ognjanović ukazavši da slovenski vampir nije tuđinac koji dolazi spolja. "Upravo suprotno, njegove su prve žrtve njegovi najbliži iz porodice. Takođe se pojavljuje odeven u tipičnu narodnu nošnju i sa šubarom, kao i svaki drugi meštanin, za razliku od kasnijeg koji je odeven u decentni frak. Nažalost, u današnjoj popularnoj kulturi na potezu Jadran - Crno More umesto autentičnog ovdašnjeg, i izgledom i dramaturgijom prevladao je zapadnjački vampir", kaže Ognjanović.

Dejan Ognjanović (41) magistrirao je i doktorirao na književnosti horor žanra. Priredio je više studija o hororu na filmu i temata o američkim horor piscima, među kojima i kapitalno izdanje posvećeno delima H.F. Lavkrafta "Nekronomikon" (2008; 2012). Pored romana "Zavodnik", autor je i romanesknog ostvarenja "Naživo" (2003).



 

 

 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.