Hor Glinka u ponedeljak otvara Bemus

Izvor: Beta, 15.Okt.2014, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hor Glinka u ponedeljak otvara Bemus

BEOGRAD, 15. oktobra 2014. (Beta) - Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) biće otvorene 20. oktobra u Sava centru nastupom Državnog akademskog hora Glinka iz Petrograda, pod upravom dirigenta Vladislava Černušenka.

Umetnički direktor Bemus-a Svetislav Božić rekao je u sredu na konferenciji za novinare da će na festivalu od 20. oktobra do 1. novembra nastupiti vrhunski umetnici, medju kojima i Ansambl Muzika Viva, violončelista Aleksandar Rudin i pijanista Aleksandar Sinčuk.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << />
"Bemus nije manifestacija savremenog stvaralaštva, nego visoke umetničke kulture. On ne mora da šuruje s 21. vekom i da izlazi u susret nijednom kompozitoru, niti dirigentu, nego da traži apsolutni vrhunski umetnički vrhunac", rekao je Božić.

On je podsetio da je program posvećen 100. godišnjici početka Prvog svetskog rata i jubilejima kompozitora Stevana i Vasilija Mokranjca i Marka Tajčevića čija će dela izvoditi Muški hor Fakulteta muzičke umetnosti u sredu 22. oktobra i Hor RTS-a u četvrtak 30. oktobra.

Božić je izrazio nadu da će koncerti Bemusa biti posećeni jer će to dati entuzijazam za naredno izdanje festivala 2015. godine, a upitan o učešću Beogradske filharmonije dodao je da je taj ansambl "posebna oaza" s kojom treba da razgovara gradska uprava.

"Beogradska filharmonija je divan ansambl, a bio bi još 'divniji' ako bi se okrenuo gradu čije ime nosi", rekao je Božić i dodao da uprava Bemusa nema mogućnost da orkestar "takvog formata" na silu uključi u program.

Dirigent Bojan Sudjić rekao je da je do sada aktivno učestvovao u programu 23 Bemusa i da je ponuda ovogodišnjeg izdanja takva da je se ne bi postideo nijedan svetski muzički centar.

On je najavio da će Hor RTS-a u četvrtak 30. oktobra u Kolarcu izvesti dve trećine Rukoveti Stevana Stojanovića Mokranjca, dela za čije je izvodjenje taj sastav dosad imao izuzetno povoljne kritike, dok će Simfonijski orkestar RTS nastupiti na zatvaranju Bemusa u subotu 1. novembra.

"Simfonijski orkestar RTS-a nastupa sa pijanistom Aleksandrom Sinčukom, a na programu je izuzetno zahtevno delo kojim se obeležava veličina kompozitora Sergeja Rahmanjinova 'Ostrvo mrtvih'", rekao je Sudjić.

Ulaznice za sve koncerte Bemusa biće u prodaji od 23. septembra, po ceni od 200 do 1.200 dinara.

foto: www.bemus.rs

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Hor "Glinka" 20. oktobra otvara 46. Bemus

Izvor: Blic, 15.Okt.2014

Jedna od najvećih gradskih manifestacija, Beogradske muzičke svečanosti, 46. po redu, biće održane od 20. oktobra do 1. novembra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u novosnovanom Centru beogradskih festivala (CEBEF)...Direktor CEBEF Milan Lazović podsetio je da je Skupština grada...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.