Holaus: Dunav je kao evropski put - pun suprotnosti i razlika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2019, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holaus: Dunav je kao evropski put - pun suprotnosti i razlika

Film "MS Valentina" austrijske rediteljke Melani Holaus imaće svetsku premijeru na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Beldocs", a autorka ističe da je ploveći Dunavom na teretnom brodu stekla ličnu perspektivu "evropskog puta", susrela se s neodgovorenim pitanjima o jugoslovenskom ratu, ali i osetila "moć povezivanja tako velike reke i prekida".

Holausova kaže da je ideju za snimanje filma dobila tokom boravka na slovenačkoj obali pored luke Trst gde je viđala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << velike teretne brodove koji su dolazili i odlazili i odlučila je da pošalje fotografiju kolegi.

"Primetili smo da oboje delimo istu strast prema ovoj vrsti brodova i odlučili smo da snimimo film o tome", rekla je Melani Holaus.

Na jedan nekonvencionalan način, pokušali su da pronađu kapetana koji bi ih poveo sa sobom - šetali su obalama Dunava u Beču i razgovarali sa ljudima u lukama.

Najzad su naišli na brodarsku kompaniju "Multinaut Donaulogistik".

"Rekli su nam: 'Rumunski kapetan Bejan Ticu jedini je koji može to da uradi'. On je veoma otvoren i kul i ima idealne uslove na svom brodu jer je njegova posada njegova porodica. Tada smo počeli da razmišljamo o reci Dunav i zemljama koje bismo prošli", otkriva Holausova uoči svog dolaska u Beograd.

Kaže da je snimanje filma bio veoma zanimljiv proces, jer je "reka kao evropski put - puna suprotnosti i razlika".

"Na neki način, to je granica od vode, ali i povezuje zemlje. Takođe, ona pokazuje ekonomsku i političku razliku između Istoka i Zapada", primetila je rediteljka.

Velika razlika između teretnog i putničkog broda jeste u tome što se teretni ne zaustavlja u gradovima ili lukama iz kojih se lako može doći do grada i većinu dana kapetan pristaje negde na Dunavu.

"Noću se na obalama reke nalaze samo mrak i neki grmovi. Ritam broda i dnevne rutine određuje kapetan. On ima striktan raspored za obavljanje transporta na vreme. Posada radi ceo dan. Da bismo snimili svakodnevni (i radni) deo ekipe, morali smo da krenemo u pet sati, a završavali bismo s radom u 10 sati uveče. Nije bilo vremena da se zaustavimo ili opustimo", objasnila je Melani Holaus.

Teretni brod je, primećuje, pogonsko radno mesto, ali je u njihovom posebnom slučaju, brod bio i "kuća" rumunske porodice, što je, kako je navela, predstavljalo veoma atraktivnu situaciju, ne samo za film već i za njihovu situaciju na brodu.

"Snimatelj Kristof Lamerhuber i ja smo još uvek u nekakvom familijarnom kontaktu s kapetanom i njegovom porodicom. Svaki put kada pristane u Beču, on nas zove i mi ga posetimo na njegovom brodu. Uvek je osećaj kao dolazak kući", ispričala je Holausova i dodala da ono što su saznali o urbanom životu u gradovima koje su prošli, bilo je samo kroz istraživanje koje su obavili pre i posle putovanja.

Kaže da je "MS Valentina" film o veoma posebnom načinu rada i stanovanja.

"S druge strane, to je i lična perspektiva 'evropskog puta', kao i neodgovorena pitanja o jugoslovenskom ratu, moć povezivanja tako velike reke i prekida. Ploveći Dunavom, pitali smo se koliko je ljudi poginulo u ovoj reci tokom ratova u različitim epohama. Naravno, čitali smo mnogo o ratnim okrutnostima i u trenucima kada prolazite kroz te zemlje, automatski imate zastrašujući osećaj da ste izgubljeni u političkom i ljudskom lavirintu koji je izazvao toliko ljudske patnje", objašnjava Melani Holaus.

Kao kontrast tome, navodi fascinantno prirodno područje: "Ne samo kičasti izlazak Sunca ujutro već i razne obale reka, kao što je i sam Dunav u njegovom najširem proširenju ili najužoj tački".

Počastvovana je što će njen film imati svetsku premijeru na Beldoksu, koji smatra "veoma otvorenim, zanimljivim i inspirativnim".

"Planirali smo da prikažemo film u zemljama koje smo prošli sa 'MS Valentinom', tako da je savršeno da premijera bude u Beogradu. Sve moje kolege iz Austrije koje su bile u Beogradu, rekle su mi da je grad jedno od najinteresantnijih mesta koje su ikada videli", istakla je Holausova.

Trenutno završava nekoliko multi-video instalacija za veliku stalnu izložbu u pivari koja se odnosi na radne uslove i mašine.

Dokumentarac "MS Valentina" biće prikazan 12. maja u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, nakon čega će autorka odgovarati na pitanja publike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.