Holandija vraća 478 umetničkih dela u ove dve zemlje: Vraćamo ono što nikada nije pripadalo ovde

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 08:07

Holandija vraća 478 umetničkih dela u ove dve zemlje: "Vraćamo ono što nikada nije pripadalo ovde"

Holandija će na zahtev Indonezije i Šri Lanke, vratiti 478 kulturnih predmeta tim zemljama koje im je uzela tokom kolonijalnog perioda.

Državna sekretarka u holandskom Ministarstvu kulture Gunaj Uslu smatra da su ovi predmeti nepravedno završili u Holandiji tokom kolonijalnog perioda, bilo putem pljačke ili prisile, prenosi Nos.

Ti predmeti danas se nalaze u zbirkama Rijksmuzeuma i Muzeja svetskih kultura, a među tim artefaktima najpoznatiji su "Lombok blago" iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Indonezije i Kandijski top iz Šri Lanke.

"Na osnovu savjeta Komisije za kolonijalnu naplatu, ovo je prvi put da vraćamo predmete koji nikada nisu trebali da budu u Holandiji. Ali mi ne vraćamo samo predmete, mi zapravo započinjemo period u kojem intenzivnije sarađujemo sa Indonezijom i Šri Lankom", rekla je Uslu i dodala da je o povratu predmeta odlučeno nakon konsultacija stručnjaka iz sve tri zemlje.

Kako se navodi Komisija će uskoro raspravljati o još objekata, a osim Indonezije i Šri Lanke, to se odnosi i na umetnost iz Nigerije. Uslu kaže da do sada nijedan zahtev nije odbijen, ali da komisija još nije primila sve zahteve. Jedan od zahteva o kojem bi tek trebalo da se odlučiti jeste kolekcija "Duboa" u muzeju Naturalis u Lajdenu, koja obuhvata oko 40.000 fosila koje je u Indoneziji krajem 19. veka iskopao holandski istraživač Eugene Duboa.

Pre tri godine holandskoj vladi je savetovano da bezuslovno vrati kolonijalno opljačkanu umetnost, ako to zatraži zemlja porekla. Nacionalni muzej svetskih kultura u potpunosti podržava savete odbora, a direktorka te ustanove Marieke van Bomel kaže da je to "početak jednog vrlo lepog procesa".

"Muzej ima veoma veliku kolekciju, od skoro 450.000 predmeta, od kojih deo ima poreklo koje nije uredno. I mi želimo da to ispravimo", rekla je ona. Van Bomel kaže da nije zabrinuta da će njen muzej biti prazan. "Nije baš cela kolekcija opljačkana, već je jednostavno otkupljena. Sada moramo da osiguramo da postoji priznanje i da se nepravda ispravi. Predmeti će otići u Nacionalni muzej Indonezije u Džakarti", pojasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.