Izvor: RTS, 18.Jan.2021, 07:04

Hoće li Kolarac dobiti status Nacionalne institucije

Zbog epidemije koronavirusa i kultura je morala da se prilagodi i većina događaja organizovana je na Internetu. Na taj način omogućeno je umetnicima da održe kontakt sa publikom i predstave im svoj rad. Međutim institucije kulture, kakva je i Kolarčeva zadužbina, ostale su i bez publike i bez prihoda.
U sali Kolarčeve zadužbine gotovo čitav vek uživali su i umetnici i publika, sve dok nije počela epidemija i Kolarčevu zadužbinu dovela u nezavidnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << finansijsku poziciju. Poslednjih meseci preživljavili su od pojedinačnih donacija građana i kompanija.

Ipak godinu počinju s koncertima i optimizmom jer im je Ministarstvo kulture platilo oko tri i po miliona dinara duga za prethodnu godinu i obećala redovnu mesečnu novčanu pomoć.
"To znači da će Kolarac u određenom procentu imati sigurnost i u ovakvim situacijama kakva je bila pandemija ali i ubuduće, troškova u objektu", napominje direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević.
Od kako je Zadužbina podignuta, 1932. godine, propisi su više puta menjani ali je uvek deo njenih troškova pokrivala država, a veći, oko 75 odsto je sama obezbeđivala. Sada sa nadležnima razgovara o trajnom rešenju.
"Pričamo o rešenju koje podrazumeva dobijanje statusa Nacionalne institucije, u kojem ostaje Zadužbina", navodi Dimitrijevićeva.
Prema njenim rečima, time se ostvaruje misija osnivača Ilije Milosavljevića Kolarca ali i institucija dobija posebno poverene poslove čiji osnovni cilj negovanje i razvijanje ukusa publike. "To znači koncerti klasične muzike, novi ciklusi, nove sezone, kulturno-obrazovni programi", dodaje direktorka Kolarca.
Uz naše umetnike na Kolarcu nastupaju i umetnici iz celog sveta. Sala se smatra jednom od najakustičnijih u Evropi, a godišnje izbroji i do 100.000 posetilaca.
Kako ukazuje muzikolog i pijanistkinja prof. dr Snežana Nikolajević, Kolarac je mesto na kome se uvek može čuti najbolju muziku i na kome ćete da čujete najbolje izvođače u najboljem okruženju.
"Sve ovo što se dešavalo sada, ne samo poslednje vreme nego poslednjih godina sa Kolarcem je bilo zaista teško za sve nas", kaže Nikolajevićeva.
Da teškom vremenu ipak još nije kraj svedoči i pojava umetnika na sceni, ali su u publici bili tek malobrojni čija je ljubav prema muzici nadjačala strah od zaraze.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.