Heroji svakodnevice izložba tapiserija Ateljea 61 (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2022, 05:19

"Heroji svakodnevice" izložba tapiserija Ateljea 61 (AUDIO)

Jedna od izložbi koju u Novom Sadu neizostavno treba videti jeste postavka tapiserije u Kreativnom distriktu, nazvana "Heroji svakodnevice". Dva medija, dve umetnosti koju dele vekovi - tapiserija i strip - pretočene su u samosvojna umetnička dela. Reč je o devet velikih tapiserija koje su, prema strip tablama naših umetnika, izradile tkalje "Ateljea 61".

Drevna tapiserija, kako smo videli pre par godina na izložbi Britanca Grejsona Perija ima svoje mesto u savremenoj umetnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ono što je posebno za novosadsku izložbu, jeste da su tkalje "Ateljea 61" virtuozno prenele zamisli, crteže i strip table naših strip umetnika, kako onih čuvenih tako i onih novije generacije.

Kustoskinja izložbe je Jelena Đorđević Brcan.

Jedna od tkalja bila je i Mirjana Dobanovački koja je radila na veoma klasičnoj i vrlo kompleksnoj crno beloj strip tabli Nevene Marković.

Strip umetnik Dejan Nenadov, autor čuvenog "El Azara", koji živi i radi u Holandiji, kaže da je oduševljen idejom stripa u neočekivanoj tehnici tapiserije.

Izložba "Heroji svakodnevice" deo je programa "Grada stripa" i jedan od završnih programa "Evropske prestonice kulture".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.