Havel filmski režiser

Izvor: Politika, 25.Jun.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Havel filmski režiser

Bivši predsednik ispunjava svoj san iz mladosti i debituje na filmu snimajući ga prema svojoj novoj drami „Odlaženje”

Od našeg dopisnika

Prag, 25. juna – Češki dramski pisac, nekadašnji disident, potonji, sada već bivši predsednik, Vaclav Havel namerava da sam režira film koji će biti snimljen prema njegovoj novoj drami „Odlaženje”. To će, u 73. godini života biti Havelov debi kao filmskog režisera, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je inače najviše voleo da bude, ali...

Informacija o tome procurila je u javnost pošto je otkazano TV snimanje predstave „Odlaženje” u pozorištu Arha jer bi to, kako je obrazloženo, moglo ugroziti interese producenta filma.

„Na osnovu punomoći autora producentkinja filma u pripremi ’Odlaženja’ nas je informisala da se snimanje predstave ne može dozvoliti”, izjavio je direktor Arhe Ondržej Hrab. Tu informaciju je dnevniku „Mlada fronta – dnes” potvrdio i producent Rihard Nemec koji je pripremao snimanje predstave pozorišta.

Producentkinja budućeg Havelovog filma Radka Kadlecova potvrdila je da se Havel odlučio da snimi film. „To je njegova konačna odluka, dugo se na to rešavao. O filmu ima sasvim jasnu predstavu”, rekla je ona. Pripreme filma su već počele, a snimanje se planira za iduću godinu.

Na sceni Arhe glavne uloge u „Odlaženju”, prvoj drami koju je Havel napisao posle autorske pauze od skoro dve decenije, igraju poznati češki glumci Zuzana Stivinova i Jan Tržiška. U filmu, prema „Dnesu”, glavne uloge će igrati njegova supruga Dagmar Havlova, Jozef Abraham, Jaroslav Dušek i Eva Holubova. Dagmar Havlova je, inače, trebalo da igra i u prvoj inscenaciji „Odlaženja” koja je pripremana u Narodnom pozorištu, ali je rad na tome prekinut upravo zbog nesporazuma sa Havelom oko uloge za njegovu suprugu.

Drama se igra u nizu pozorišta, igraće se dalje i u Arhi. Govori o odlasku dugogodišnjeg političara sa vlasti, s dosta elemenata autobiografskog iskustva, i igra se na scenama u Plzenu, Češkim Buđeovicama i Hradec Kralovem (Češka) kao i u slovačkom glavnom gradu Bratislavi. Imala je premijere u Londonu i Varšavi, a pripremaju je za prikazivanje i teatri u Nemačkoj, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Na ideju da se od „Odlaženja” napravi film, međutim, prvi je došao režiser Jaroslav Brabec, i to odmah pošto je drama objavljena kao knjiga. Havel se odmah saglasio s tim, postupno su napravljene dve verzije scenarija, ali ni autor ni režiser nisu bili zadovoljni pa je rad na tome odložen na neodređeno vreme. U tom prvom projektu producentkinja je trebalo da bude Olga Menzelova, to jest njena producentska firma OKM. Već se razgovaralo sa nekim od saradnika na filmu, na primer, kostime bi kreirao poznati Teodor Pištek.

Onda je Havel odlučio da se on sam prihvati režije. „Pan Havel mi je to diskretno poverio, a meni je odmah bilo jasno da je to sjajna ideja jer ko bi to bolje uradio od njega? To je njegov tekst, njegova poetika. A i ispunjava san koji je oduvek imao.”

Milan Lazarević

---------------------------------------------------------

Nisu mi dali da studiram filmsku akademiju

„Ta ideja me je zaista ponela. Vratio bih se na početak svoje karijere kada sam želeo da budem filmski režiser. Tada se za to morala imati završena FAMU (filmska akademija), što iz kadrovskih razloga nije moglo jer sam imao strica koji je izgradio češki film”, izjavio je Havel „Lidovim novinama”.

Havelov stric Miloš je sagradio čuvene filmske ateljee na Barandovu, a otac i deda su bili, takođe, poznati praški graditelji – preduzimači. Zbog „buržoaskog porekla” Havelu je bilo onemogućeno da studira ono što je hteo, nije imao kuda, pa je izvesno vreme studirao ekonomiju, dok se nije posvetio pozorištu u kome je najpre radio kao kulisar i vanredno studirao dramaturgiju.

[objavljeno: 26/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.