Hartefakt za Olgu Dimitrijević

Izvor: B92, 15.Nov.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hartefakt" za Olgu Dimitrijević

kst "Radnici umiru pevajući" Olge Dimitrijević, proglašen je za najbolju angažovanu dramu na nagradnom konkursu nezavisne regionalne kulturne fondacije "Hartefakt" iz Beograda.

Žiri koji su činili: Biljana Srbljanović (dramska spisateljica), Slobodan Obradovicć (kritičar) i Miloš Lolić (reditelj), jednoglasno je odabrao tekst "Radnici umiru pevajući", među 27 tekstova koji su ušli u uži izbor.

U saopštenju žirija se navodi da ovaj jasno društveno pozicioniran, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali nikako dnevnopolitički obojen ili opredeljen komad, zauzima uzvišeni filozofski pogled na svet, redak u svojoj odgovornosti i plemenit u svom umetničkom izrazu.

"U drami 'Radnici umiru pevajući', autorka se na veoma originalan način bavi pitanjem ekonomskog sunovrata radničke klase u Srbiji, kroz inteligentno postavljen melodramski zaplet u jednoj propaloj fabrici u kojoj je u jeku radnički štrajk", navodi se u obrazloženju.

Nagradu, pored novčanog iznosa i objavljivanja drame u zbirci nauspešnijih od 51 komada prispelog na konkurs, čini i postavljanje dela u jednom od profesionalnih pozorišta u Srbiji.

Žiri je doneo odluku da komade "Pošto je pašteta" autorke Tanje Šljivar, "Zero" Marjana Todorovića i koautora Ninoslava Đorđevića, "Ubiti Zorana Đinđića" Rajka Đurića i Zlatka Pakovića i "Supermena je ubila šaka nepoznatih" Katarine Todorović. nagradi publikovanjem i javnim čitanjem.

"Hartefakt Fond" (HF) je nezavisna regionalna fondacija koja svojim programima podržava evropske integracije zapadnog Balkana i projekte koji doprinose prevazilaženju posledica oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Fond je osnovan u Beogradu, a programe realizuje u državama naslednicama bivše Jugoslavije.

Aktivnosti HF realizuju se kroz tri progama: Politika, Kultura i Margine, a ova programska platforma ujedinjuje aktere iz oblasti kulture, umetnosti, politike i civilnog društva, zainteresovane da žive u demokratski organizovanim društvima, zasnovanim na građanskim vrednostima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.