Gudači u hodnicima, kvarteti u predvorju

Izvor: Politika, 01.Okt.2012, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gudači u hodnicima, kvarteti u predvorju

Dva muška toaleta na Fakultetu muzičke umetnosti preuređena u kancelarije Koordinatora za međunarodnu saradnju, za izdavačku delatnost i za skriptarnicu

Fakultet muzičke umetnosti, u ulici Kralja Milana broj 50, proslaviće u novembru  75. rođendan, u istoj zgradi gde je useljen 1937. privremeno, dok se ne izgradi odgovarajuće zdanje.  To se do današnjeg dana nije dogodilo, tako da se nastava odvija i dalje na istom mestu, kaže Dubravka Jovičić, poznata pijanistkinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pedagog i dekan beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti u razgovoru za „Politiku”. Ministarstvo prosvete i sporta uputilo je nedavno zahtev Direkciji za imovinu da  razmotri smeštaj  najugroženijih fakulteta među kojima je i FMU. Milan Tomić, direktor pomenute Direkcije je takođe naglasio da će preseljenjem izvesnih ministarstava biti delimično oslobođen prostor u  Nemanjinoj ulici broj 22. I još neke zgrade u prestonici  u naredna dva meseca.

 U ovom zdanju se „čita”  istorija domaće muzičke scene, ali i ove beogradske  visokoškolske ustanove, u kojoj se u kabinetu dekana čuva poklon- klavir kompozitora Marka Tajčevića, a u  biblioteci pod rednim brojem jedan su pesme Josifa Marinkovića, koje je njegova  porodica poklonilafakultetu 1937. Probleme sa kojima se susreće, Dubravka Jovičić opisuje ovako:

– FMU treba prostor od 13 hiljada kvadrata, a sada imamo 2700 . Nastava se  odvija mimo glavne zgrade na više lokacija i to na  FDU, u sali Udruženja kompozitora,  KUD „Lola“,  AD „Đuro Salaj”,  u Kolarčevoj zadužbini itd.Plaćamo zakup tih prostora mesečno oko 8.000 evra, a od države dobijamo svakog meseca oko 80.000 dinara za tu namenu.Sredstva nabavljamo preko donacija, od školarina i iz budžetskih sredstava, koja nisu dovoljna i pouzdana. Naša zgrada nema lift, ni prilaz za studente sa invaliditetom. Objekat je građen po starom sistemu, na podvodnom terenu  i ne može se više dograđivati. Nemamo veliku salu za probe orkestra i hora.

Naša sagovornica potom navodi kakvi su sve predlozi tokom godina datiza smeštaj FMU:

– Prvo  je postojala ideja da se napravi Kampus Univerziteta umetnosti u Bloku 39 na Novom Beogradu, gde je svojevremeno izgrađen FDU. Međutim, otkako je nekadašnji ministar Božidar Đelić isplanirao da se tu gradi  Centar za promociju nauke, taj teren je dobio prenamenu. Sedamdesetih godina prošlog veka se predlagalo da se iskoristi i zgrada Geodetskog zavoda u Karađorđevoj ulici, postojalo je  arhitektonsko rešenje,  sa perspektivom da  se prema reci sagradi koncertna sala. Gradski Zavod za zaštitu spomenika je dao saglasnost, ali je tadašnji dekan smatrao da je primereniji teren na Novom Beogradu.  Zatim je 1997.  Republika odlučila da nam da na  korišćenje zgradu u Kneza Miloša 59. na mestunekadašnje srednje Brodarske škole,  i četiri dana pred bombardovanje 1999. sklopljen je ugovor. Stara zgrada je srušena, a nova je sa dve manje kamerne sale i sa učionicama  sazidana do krova na četiri nivoa. Sa krovom se zastalo 2001. zbog nedostatka sredstava za nastavak radova.Ministarstvo prosvete je 2009. bilo zainteresovano da se sa radovima krene. Ali tu je došlo do pravnog galimatijasa, jer je isti taj objekat u Kneza Miloša 59. sa sličnim ugovorom, kao što je bio naš, dobila  Viša hotelijerska škola. Pojavili smo se 2010.  sa zahtevom za legalizaciju tog zdanja. Ali,osim u ugovoru o davanju objekta na  korišćenje, nikakav  drugi dokument nemamo da se vodimo kao neko ko ima pravo na tu zgradu, dok se Viša hotelijerska škola tu uknjižila na pravo korišćenja.

Dubravka Jovičić potom ističe „da je na Ministarstvu prosvete  da sa FMU dogovori  šta  treba  raditi dalje. Da li da  prostor gde je sada FMU i taj drugi u Kneza Miloša ustupimo i dobijemo neki treći ili da konkurišemo za kredite da se objekat u Kneza Miloša završi građevinski, ali da se i pravno legalizuje kao prostor koji može da  koristi naša visokoškolska ustanova.”

Predavanja na FMU uskoro počinju, u holu susrećemo studente Lazara i Darka sa pedagoškog odseka koji najviše primedbi imaju na učionice u podrumu. Na hodnicima se u tom delu nalaze i dotrajali klaviri, koji nemaju gde da se izmeste. Od Ivana sa duvačkog odseka saznajemo da studenti na duvačkim instrumentima, ali i gudači vežbaju na hodnicima i u toaletima. Kvarteti sviraju u predvorju. Saznajemo da su  dva muška toaleta preuređena u kancelarije Koordinatora za međunarodnu saradnju, za izdavačku delatnost i za skriptarnicu!

Prostor je potreban i biblioteci FMUkoja  ima oko 15 hiljada jedinica,  više  od 80 hiljada muzikalija, a posebnu vrednost imaju kolekcije rukopisa naših značajnih kompozitora i kolekcija Narodne biblioteke Srbije, koja je ustupljena FMU 1939. na stalni revers, i to je jedini  deo muzičke kolekcije koji je preživeo bombardovanje NBS!

O svemu što je u oskudici  urađeno Dubravka Jovičić za kraj navodi:

-Saniran je krov, okrečili smo fasadu i učionice. Restaurirana je studentska služba. Nastavili smo  saradnju sa švedskom međunarodnom organizacijom za razvoja „SIDA”, uspostaviliodnose sa Evropskom asocijacijom svih visokoškolskih institucija. Konkurisali smo za sredstva „Tempus“ projekta EU, koji je namenjen otvaranju novog studijskog programa za džez i popularnu muziku  od oktobra ove godine. Kupljena su četiri nova klavira,dve harfe, tri kontrabasa,setovi bubnjeva,  mikrofon, softver za kompozitore…

Biljana Lijeskić

objavljeno: 01.10.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.