Grb i zastava Srpske na granici kosmosa!

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2011, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grb i zastava Srpske na granici kosmosa!

23.07.2011. - Pozdravi svim bivšim pripadnicima i starješinama Vojske Republike Srpske

Mladi Banjalučanin Saša Savićević ispunio je svoj dječački san i "upisao" se kao prvi Srbin i prvi stanovnik Republike Srpske na letu u kosmosu. On je učestvovao na podorbitalnom kosmičkom treningu u Rusiji i tom prilikom, uz saglasnost domaćina, pronio znamenja Srpske kroz orbitu do donje granice kosmosa.

Mladi Banjalučanin Saša Savićević ispunio je svoj dječački san >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i dostigao, kao prvi Srbin iz Republike Srpse, "nebeske visine" - on je učestvovao na podorbitalnom kosmičkom treningu u Rusiji i tom prilikom, uz saglasnost domaćina, pronio znamenja Srpske kroz orbitu do donje granice kosmosa.

Uspješno završenim letom na avionu "Mig 29 UB", kojim je u toku 55 minuta - koliko je trajao ovaj podorbitalni kosmički trening - dostignuta je visina od 23 kilometra, što se smatra donjom granicom kosmosa.

"Ovo je ispunjenje mog dječačkog sna, ali i prilika da kročim tamo gdje su samo rijetki bili u prilici da kroče. Sada sam zvanično prvi Srbin na granici kosmosa, ali moram da naglasim da je prije tri godine to učinila jedna hrabra Srpkinja - Nataša Pavlović iz Čikaga", rekao je Saša Savićević, predstavnik ruskih državnih medija za Balkan, nakon uspješno završenog leta iz baze "Sokol" Vojske Rusije u Nižnjem Novgorodu.

Pun utisaka i novih neuobičajnih iskustava, Savićević kaže da je lijep osjećaj letjeti i dostići visinu od 20 kilometra, sa koje se vide oblaci, cikloni i anticikloni, dok ogromna rijeka Volga izgleda kao "končić na zelenom tepihu".

"Kada pogledate iznad sebe, nema plavog neba, već crno, puno zvijezda. Lijepo je bilo znati da sam u tom trenutku, vjerovatno i toga dana, čovjek na najvišoj visini na svijetu, ako se izuzme šest članova posade Međunarodne svemirske stanice" - kaže Savićević.

Sa iskustvom "prvog srpskog svemirskog letača iz Srpske", on opisuje detalje leta kroz Zemljinu orbitu i ističe da je dostignuta visina bila 20 450 metara, brzina od 1,94 maha, uz silu gravitacije od 7 G, što predstavlja sedam puta veće ubrzanje od normalne zemljine gravitacije.

Tokom ovog trening-leta izvedeni su brojni elementi akrobatike, kao što su poznati letački pojmovi "zvono", "vitraž", "luping", "bure", "Nesterova petlja" i drugi.

Savićević naglašava da je sve to zasluga i "majstorija" glavnog pilota leta Sergeja Ivanoviča Kara, test-pilota prve klase i šefa tima test-pilota ruske baze "Sokol".

"Kara je jedan od najiskusnijih pilota u svijetu, sa 5 200 časova naleta na više od 50 tipova aviona, od kojih su najpoznatiji `MiG 15`, `MiG 21`, `MiG 23`, `MiG 29`, `MiG 31`, `SU 27`, `Jak 52`, `An 24`, `Tu 154` i `M 101 T`" - kaže Savićević, naglašavajući da je Sergej Kara dobio najviše rusko priznanje - "Počasni test-pilot Ruske Federacije".

Opisujući detalje leta u Zemljinu orbitu, izvedenog 21. jula, Savićević precizira da je let sadržavao specifične elemente, karakteristične za ovu vrstu avioletova - kao što je vertikalno uzlijetanje i vertikalno penjanje od polijetanja do visine od 9 000 metara, što je visina leta putničkih aviona.

"Ovo vertikalno uzlijetanje i vertikalno penjanje bilo je, zapravo, simulacija lansiranja rakete" - pojašnjava on i dodaje da je ovo izvođeno sa ubrzavanjem do 1,1 maha i probijanjem zvučnog zida, te ponovno ubrzavanje i dosezanje "granice svemira" na visini od 20 kilometara.

Savićević priča da je tokom leta doživio simulaciju bestežinskog stanja, koje se izvodi paraboličnim letom, kao i specijalni manevar, simulaciju povratka rakete na Zemlju, što predstavlja letenje sa silom.

On ističe da je i povrtak u bazu "Sokol" izveden kao nastavak simulacije spuštanja kosmičkog broda.

"Tom prilikom izveden je puni sastav akrobatskih manevara i brisani let iznad piste ruske baze `Sokol` na visini od 15 metara" - kaže Savićević.

On je dodao da sam let traje 50 minuta, u okviru kojih polaznik treninga dobija komande aviona "MiG 29" na cijelih 15 minuta.

Prema Savićevićevim riječima, ovaj novi program kosmičkog treninga važan je dio pripreme za sve one koji žele da lete takozvanim sistemom RLV, kojim se simulira lansiranje rakete, kao što su to poznati "Space Ship 2 with Virgin Galactic","„Lynx", "Rocket Plane" i drugi.

"Mnogi ljudi žele da lete podorbitalni kosmički let, ali niko ko ne prođe ovaj trening ne može da osjeti šta ga stvarno čeka i da li je spreman za to" - naglašava Savićević i pojašnjava da se ovim kosmičkim treningom daje mogućnost da se isprobaju i karakteristike aviona "MIG 29 UB2", koji ispunjava sve elemnte RLV leta.

Za buduće eventualne letače kroz Zemljinu orbitu i za one koji to nikada neće biti Savićević opisuje da prije praktičnog dijela treninga polaznik mora da prođe specijalne medicinske preglede, brojne instrukcije koje se tiču supersoničnog, pa nadzvučnog, leta, leta na ekstremnim visinama, kao i o profilima kosmičkog leta, a to su, osim teorijskog, i praktični treninzi koje vodi posada "MIG-a 29".

Prema njegovim riječma, ova obuka uključuje i trening upotrebe antigravitacionog odijela i maske, kao i trening upotrebe sistema za spasavanje, kao što su katapultirajuće sjedište i padobranski sistem, te trening u samom avionu MIG 29 i upoznavanje instrumenata "MiG 29".

"Sve treninge izvode najbolji ruski test-piloti iz baze `Sokol` u Nižnjem Novgorodu" - kaže Savićević i podsjeća da su baza "Sokol" i fabrika Avio-zavoda MiG ujedno test-poligon za nove letjelice Zavoda MiG".

On precizira da sam let u bazi "Sokol" opslužuje 150 ljudi, naglašavajući da je veoma bitna i činjenica da se za vrijeme ovakvih trening-letova, zbog bezbjednosnih razloga, zaustavljaju svi letovi u rejonu, a dvije trase vazdušnog puta za civilnu avijaciju potpuno se zatvaraju do kraja leta.

Saša Savićević zahvanjuje za podršku svojoj porodici i rodbini, zatim ruskim prijateljima i ruskoj vojsci, koja mu je sve omogućila, kao i pilotu Sergeju Kari.

Rusima naročito zahvaljuje što su mu dozvolili da na kacigi nosi orao Nemanjića - grb Vojske Republike Srpske. Koristim ovu priliku da pozdravim komandanta generala Mladića i da mu poručim da mu je vojska ostala vjerna.

"Tako je 21. jula 2011. orao Nemanjića `doletio` na najvišu tačku svijeta" - poručio je Savićević, upućujući pozdrave svim bivšim pripadnicima i starješinama Vojske Srpske.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.