Izvor: Danas, 02.Feb.2015, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gran pri autoru Akire

Najprestižniji evropski festival stripa održan je 42. put, od 29. januara do 1. februara, u Angulemu. Ta manifestacija postala je "brend", Angulem "prestonica stripa", region Poatu-Sarent "dolina slika", a Francuska - najznačajnija zemlja kad je reč o strip izdavaštvu.

Angulem je tipičan primer grada sa 43.000 stanovnika koji za vreme festivala stalno beleži više od 200.000 posetilaca. Na transformaciju identiteta i imidža grada utiču mnogi činioci, među kojima posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << treba izdvojiti kulturni kapital (kulturni kapital grada se pojavljuje kao proizvod kulture u širem značenju te reči) koji se, u turističkoj literaturi, uzima kao čest primer.

Još i uvek u znaku Šarlija

Kako je prošao samo dvadeset i jedan dan od ubistava karikaturista u pariskoj redakciji Šarli ebdoa, i otvaranje ove manifestacije "prirodno" je, nažalost, bilo veoma "Šarli". Festival je pripremio omaže nastradalim crtačima (Kabu, Volinski, Sarb, Tinju, Onore). Najznačajnija izložba koju posetioci mogu videti u međunarodnom siteu stripa i slike, koja se nastavlja i napolju, sastoji se od izbora najboljih naslovnih strana ovog satiričnog nedeljnika, osnovanog 1970. godine. Naslovnice su okačene "na divlje", po celom gradu. Grupa autora zahtevala je da (izuzetno) ovogodišnji Gran pri bude njima dodeljen, ali je direkcija festivala ostala pri početnoj odluci, a to je osnivanje "specijalne nagrade za slobodu izražavanja", čiji je prvi dobitnik upravo Šarli ebdo.

Najznačajniji izdavači promovisaće jednu zajedničku knjigu (omaž nastradalima) koja sadrži 170 crteža od oko 800 realizacija pristiglih ili viđenih na internetu. Događaji početkom januara za rezultat imaju i pojačanu bezbednost u različitim siteima (izložbene sale, javni prostori...) a na zahtev prefekture u Sarentu, direkcija festivala morala je čak i da utrostruči obezbeđenje na pojedinim mestima. Iako najavljen, predsednik Fransoa Oland nije došao, a ministarka kulture i komunikacija Flor Pelerin boravila je poslednjeg dana festivala.

Gran pri prvi put ide u Japan

Dobitnik prve nagrade (Gra pri) Angulem 2015. je favorit Kacuširo Otomo. Rođen 1954. u Japanu, svetsku slavu postiže postnuklearnom sagom "Akira", koja se događa 2030. u NeoTokiju, gde vladaju korupcija i ultranasilje. Objavljivan je od 1982. do 1989. u Young Magazine, u Francuskoj ga objavljuje izdavač Glénat. Ovaj vanzemaljac naučne fantastike maestralno je pretvoren u film. Sineastu i autora "Steamboy" - Kacušira Otomu smatraju najvećim živim autorom mange, pored Akira Torijame (Dragon Ball).

Bil Voterson, koji je već dvadeset godina izvan javnog života, svojim prisustvom na Angulemu 2014, kad mu je uručen Gran pri, predstavljao je pravo čudo, a sada je realizovao ovogodišnji plakat za 42. izdanje ovog festivala. Votersonov plakat je jedinstven i zbog činjenice da je prvi plakat festivala u Angulemu koji ima izgled stripa. Izložba koja stiže iz Ohaja i objedinjuje 200 dokumenata, pravo je zadovoljstvo za posetioce ovogodišnjeg festivala, jer videti uživo album Calvin & Hobbes isto je toliko retko kao i videti njihovog crtača.

Ostatak izložbenog prostora Angulema 2015. posvećen je Amerikancu Džeku Kirbiju (umro 1994), Japancu Jiru Tanigusiju, francuskom scenaristi Fabijenu Niriju... a nisu zaboravljeni ni rani radovi Anuk Rikara (Anna et Frogga) i Finca Tova Jansona (Moomins), kao i oproštaj od stripa Aleksa Barbijea. Zvučna izložba posvećena je i paklenim bliznakinjama, The Kinky & Cosy, koje je stvorio Belgijanac Nix.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.