Grafike iz kolekcije Marjanović

Izvor: Arte, 18.Mar.2016, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grafike iz kolekcije Marjanović

U galeriji Grafičkog kolektiva 28. mart u 19h otvara se izložba grafika inostranih autora iz kolekcije Nikole Marjanovića.

Za vreme poslediplomskih studija na Kalifornijskom univerѕitetu u Dejvisu, često sam odlazio u San Francisko. Dolazeći iz Beograda gde su, u to vreme (početak osamdesetih), funkcionisale dve prodajne galerije (na Kosančićevom vencu i u Dositejevoj), bio sam zapanjen brojem galerija u tom gradu. Činilo mi se da iz svakog izloga u mene gledaju grafike >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Miroa, Šagala ili Dalija. Naravno, iako sam bio na vrlo skromnom budžetu, nisam dugo odolevao iskušenju – vrlo brzo sam kupio jednu grafiku jednog od najcenjenijih živih slikara u tom trenutku. Iako sam je platio taman onoliko koliko je iznosila moja stipendija, mojoj sreći nije bilo kraja. Kad sam se vratio u Dejvis, malo zabrinut zbog brzopleto potrošene stipendije, kupio sam jednu izuzetno korisnu knjigu (Grafike, Randy Rosen). U njoj sam pročitao da MOJ autor, umetnik čiju sam grafiku upravo kupio, ima običaj da potpiše, numeriše i naslovi – obično kao omaž nekoj poznatoj ličnosti - 300 grafičkih papira (obavezno boljeg kvaliteta!), da na vrh stavi jedan svoj gvaš i sve to pošalje na Havaje. Tamo vešte zanatlije, “prebace” gvaš na litografsku ploču i eto “originalne” grafike – potpisana, numerisana, prepoznatljiva... A umetnik je nije ni video. Kao da me je neko polio hladnom vodom, kad sam shvatio da je moja akvizicija jedna od 300 otisaka naslovljenih “Omaž ...”. Srećom, u Americi funkcioniše povraćaj novca nezadovoljnom kupcu, pa sam i ja iskoristio tu mogućnost.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.