Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gosti iz Jermenije i Turske na 37. Festu

BEOGRAD - Gosti 37. Festa danas su bili autori iz Jermenije Narine Mkrtčjan i Arsen Azatjan kao i glumac iz Turske Melih Seldžuk čiji filmovi učestvuju u takmičarskom programu beogradskog festivala.

Jermenski film "Povratak bludnog sina" prikazuje biblijsku, ali I vrlo aktuelnu temu, objasnili su na konferenciji za novinare u "Sava centru" umetnički I životni saputnici Mkrtčjanova i Azatjan.

"Dali smo svoju interpretaciju priče o raspusnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sinu, iz ugla savremene situacije, uključujući nedavni rat u Jermeniji. U odnosu na staro vreme, stvari su se drastično promenile. Sada je novac taj koji komanduje, pa se u našem filmu ispostavlja da očev oproštaj više nikome nije potreban", rekla je rediteljka.

Korejci na film reagovali kao na svoju priču

Ona je dodala da su zadivljeni I srećni kako se na njihov film dobro reaguje u različitim sredinama."Svetsku premijeru smo imali na festivalu u Pusanu. Korejski gledaoci razumeli su ga u potpunosti kao svoju priču".

Azatjan je najavio da premijera u Jermeniji tek predstoji, u septembru ove godine. "Sada nas interesuje kako će reagovati publika u Beogradu jer smatramo da su srpski I jermenski narod u izvesnom smislu prošli kroz iste događaje I nevolje", rekao je on.

Turski film "Mleko"reditelja Semiha Kaplanoglua je drugi deo ciklusa "Jusufova trilogija". U prvom delu, pod naslovom "Jaje" koji je prošle godine prikazan na Festu, glavnu ulogu igrao je sam autor u liku sredovečnog pesnika.

Drugi deo govori o mladom pesniku, koga igra Seldžuk, a treći "Med" se upravo priprema i prikazivaće Jusufovo detinjstvo.

Seldžuk nije profesionalni glumac

Seldžuk je izjavio da nije profesionalni glumac, studira ekonomiju, ali je I sam pisao pesme I snimao kratke filmove te se prijavio na kasting za projekat Kaplanoglua kako bi nešto naučio o snimanju filma.

"Kaplanoglu je moj omiljeni autor, pored Nurija Bilgea Čejlana, reditelja poznatog filma "Tri majmuna". Mnogi smatraju da su njihovi filmovi slični, što je logično jer su prijatelji I istomišljenici", rekao je Seldžuk.

On je dodao da Kaplanoglu smatra kako reditelj i glumac moraju da budu prijatelji kako bi mogli da sarađuju. "Pre prve klape mesecima smo se družili I razgovarali o svemu. Srećan sam što ćemo nastaviti saradnju, jer ću mu biti pomoćnik u trećem delu trilogije", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.