Gordani Ćirjanić svečano uručena NIN-ova nagrada

Izvor: Blic, 26.Jan.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gordani Ćirjanić svečano uručena NIN-ova nagrada

Među svim književnim nagradama u Srbiji NIN je zadržao ulogu glavnog štambilja za društvenu overu književne vrednosti – rekla je Gordana Ćirjanić ovogodišnji laureat NIN-ove nagrade za roman godine na današnmjem svečanom uručenju tog prestižnog priznanja.

"Među svim književnim nagradama u Srbiji NIN je zadržao ulogu glavnog štambilja za društvenu overu književne vrednosti", rekla je Gordana Ćirjanić ovogodišnji laureat NIN-ove nagrade za roman godine na današnmjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svečanom uručenju tog prestižnog priznanja.

Nagradu, čiji je novčani deo milion dinara, poznatoj spisateljici predao je Nebojša Spaić, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN.

Odluku da nagrada pripadne Gordani Ćirjanić za roman „Ono što oduvek želiš" („Narodna knjiga"), podsetimo, doneo je žiri u sastavu Vasa Pavković, predsednik, Mileta Aćimović Ivkov, Ljiljana Šop i Mladen Šukalo i Aleksandar Ilić.

Prethodno o knjizi i nagradi govorio je član žirija Mileta Aćimović Ivkov a odlomke iz romana kazivala je Svetlana Ceca Bojković.

U svom obraćanju prisutnima Gordana Ćirjanić je između ostalog rekla: "Aspiracija čoveka da sredina u kojoj živi prepozna njegov rad, piscu stoji kao trn u nozi, sa kojim se može, ali tišti. U ovom periodu između proglašenja i dodele NIN-ove nagrade, kada sam morala biti daleko više nego što to želim javna ličnost, potrudila sam se da zadovoljim interesovanja koje je moj rad pobudio. Sve vreme sam imala uprkos zamoru snažno osećanje odgovornosti."

"Ćirjanićkin roman odlikuje se visokim stilom i provokativnom tematizacijom savremenog doba, stoji u obrazloženju žirija, koji je konstatovao da "promišljajući uticaj modernih medija na svakodnevnicu, ali i na sudbine ljudi, beogradska spisateljica u svom četvrtom romanu portretiše savremenog intelektualca kao biće raspeto između želja i mogućnosti, između instinkta i emocija, stihije savremenosti i okova tradicije i istorije".

Pokrovitelj nagrade je "Telekom Srbija".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.