Gorčin Stojanović: Imati stav o svemu znači imati stav o svetu

Izvor: Blic, 27.Maj.2017, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorčin Stojanović: Imati stav o svemu znači imati stav o svetu

Zovite onoga “taj ima stav o svemu”, kaže neki paradržavni službenik, pomalo živopisan usled stalne upotrebe srednjoškolske ironije i ranopubertetskog cinizma, pomalo tužna figura jedne preterane ambicije, uvek u senci manje ili više moćnih, ocvali maneken svake vlasti, stručnjak za površne misli, jeftine doskočice i sitan ćar, lutak potrošenog šarma, vrećica potrošenog dara.

Imati stav o svemu, to je nešto rđavo, nešto nad čim se ima podsmehnuti, glasi poruka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Valja, naime, biti fah-idiotom, to je društveno poželjno u svakom smislu: samo tako, rasparčano na male posede, znanje može biti upotrebljeno. Tamo gde je nekad carevala celina, sada stoluju fragmenti. Tako se lakše vlada. I tako se lakše učestvuje u vlasti.

Imati stav o svemu, međutim, znači imati stav o svetu. To, nadalje, znači da se, misleći o svetu, misli na način ukupan, sveobuhvatan, ucelinjujući. A to je opasno. Celina je opasna. U pažljivo sagledanoj celini, naime, lakše se primećuju pukotine, bolje se uočavaju laži, jasnije vide etičke nepodopštine. Štaviše, vršeći takav uvid, moguće je otkriti mehanizam laži koji proizvodi privid. Zato je, sa stanovišta konvertita iz umetnosti u upravu, imati stav o svemu, tako opasno, tako dostojno prezira. Zato je lakše služiti se lakom ironijom. A i umiruje poslednje ostatke savesti koja podseća na sopstvenu duhovnu lenjost i etičku samoizdaju.

Koja precizno kaže: onaj lažni humor/ koji stvar umor/ prazna igra reči/ neko mora to da spreči/ ironično, postalo je obično/ ta parodija, iluzija koja prija.

Neko, da, mora bar pokušati: znanjem, uvidom u celinu. Stavom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.