Gojković otvorila izložbu Milića od Mačve u Gradiški

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2021, 10:48

Gojković otvorila izložbu Milića od Mačve u Gradiški

Ministarka kulture Maja Gojković otvorila je u sredu izložbu crteža slikara Milića od Mačve u Kulturnom centru Gradiška, u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Gojković je ovom prilikom istakla da postavka, koju čini 29 crteža iz privatne kolekcije umetnika, predstavlja vezu u jačanju kulturnih veza i očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa, čiji važan deo čini upravo jedan od najpoznatijih srpskih slikara 20. veka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Kako je ministarka napomenula, Milić Stanković, odnosno Milić od Mačve, tokom svog stvaralaštva se oslanjao na narodne običaje i priče, delove raznih legendi i magijskih obreda, a u svetu umetnosti je ostao upamćen po karakterističnim lebdećim balvanima, užarenim loptama i santama leda.

"Pred nama su slike 'Kosovski boj', 'Njegoš' i one na kojima su manastiri Grgeteg, Poganovo, Drača i druga znamenita mesta i događaji iz naše istorije. Sve to pokazuje koliko je Milić bio vezan za svoj narod i otadžbinu", naznačila je Gojković.

Ovaj umetnik, koji je imao preko 1.200 izložbi u Srbiji i inostranstvu, pripadao je "Mediali" - jedinstvenom pokretu na domaćoj umetničkoj sceni, koji su obeležila neka od najvećih imena srpskog slikarstva - Leonid Šejk, Olja Ivanjicki i Kosta Bradić.

Njegova dela čuvaju se u domaćim i mnogim stranim muzejima i galerijama -Vatikanskom muzeju, Muzeju Gugenhajm u Njujorku, Galeriji Ufiči u Firenci, i drugim.

Ministarka Gojković je navela da je ova izložba ne samo prilika da se ukaže na značaj kulturnog nasleđa, već i na važnost podsticanja savremenog stvaralaštva i produkcije.

"Bez onoga što stvorimo danas, neće biti ni nasleđa za buduće generacije", zaključila je ministarka kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.