Gojković i Bratić o jačanju kulturne saradnje Srbije i Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2021, 15:43

Gojković i Bratić o jačanju kulturne saradnje Srbije i Crne Gore

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i crnogorska ministarka Vesna Bratić razgovarale su danas o daljoj kulturnoj saradnji dve zemlje istakavši da je današnjom posetom ministarke Bratić otvoreno novo poglavlje u toj saradnji.

Ministarske su iskazale spremnost za unapređenje i jačanje saradnje na tom polju i saglasile se da prvi korak u jačanju saradnje bude rad na novom sporazumu a zatim i potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture, koji bi obuhvatio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve oblasti od zajedničkog interesa, kao i definisanje programa, što će biti osnova za jačanje odnosa.

Na sastanku je istaknuto da je neophodna intenzivnija saradnja između ustanova kulture, kakvo je Narodno pozorište u Beogradu i Crnogorsko narodno pozorište, gde je spona već postojeća saradnja umetnika iz Srbije i Crne Gore, u oblasti filmske i audiovizuelne umetnosti i drugim.

Gojković i Bratić su razgovarale i o saradnji u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, kao i mogućnosti razmene stručnih znanja u oblasti restauracije i konzervacije, kao i na drugim poljima od važnosti za obe zemlje.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti kreiranja zajedničkih projekata, koji bi povezali oblast kulture i turizma, kao i saradnja u regionalnim projektima i programima na polju kulturnog nasleđa, digitalizacije i savremene umetnosti i kreativnih industrija.

Gojković je izrazila nadu da će tokom ove godine biti realizovani projekti koje je zaustavila pandemija Kovida, kao što su Dani srpskog filma, izložba Matice srpske iz kolekcije Tarket u Narodnom muzeju Crne Gore, u kojoj se nalazi 83 najznačajnija umetnika srpske umetnosti 20. veka, gostovanja pozorišta i drugi.

Gojković i Bratić su nakon sastanka obišle Legat Petra Lubarde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.