Godina posvećena 150. godišnjici od rođenja Paje Jovanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina posvećena 150. godišnjici od rođenja Paje Jovanovića

BEOGRAD - Obeležavanje 150 godina od rođenja velikog srpskog slikara Pavla - Paje Jovanovića počeće izložbom njegovog stvaralaštva koja će biti otvorena 4. juna u Narodnom muzeju u Vršcu, u gradu u kojem je tog datuma rođen, saopštilo je danas Ministarstvo kulture.

Članovi Inicijativnog odbora za obeležavanje tog jubileja zaključili su na sastanku održanom 23. januara u Ministarstvu kulture, da će u okviru programa koji će trajati godinu dana biti prikazana dela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Paje Jovanovića iz raznih muzejskih i privatnih kolekcija širom sveta.

Posle Vršca, kako je odlučeno, stvaralaštvo Paje Jovanovića biće izloženo i u galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu, a u planu je i monografija posvećena njegovom stvaralaštvu, kao i naučni skup pod nazivom "Beč i srpska umetnost".

Ministarstvo kulture podržaće sve aktivnosti u partnerskoj saradnji muzeoloških i drugih kulturnih, obrazovnih i medijskih instiucija, kao poseban doprinos u srovođenju decentralizacije kulture.

U programu obeležavanja jubileja učestvovaće SANU, Narodni Muzej, Muzej grada Beograda, koji će kooordinirati programske aktivsnoti, galerija Matice srpske, Narodni muzej u Vršcu i Legat Paje Jovanovića.

Sastanku su prisustvovali predsednik Odbora, ministar kulture Nebojša Bradić, pomoćnca ministra za zaštitu kulturne baštine Dušica Živković, specijalni savetnik ministra Zoran Hamović, istoričar umetnosti Miodrag Jovanović, direktorka galerije Matice srpske Branka Kulić, akademik i direktor galerije SANU Dinko Davidov, pomoćnica direktora Narodnog muzeja Tatjana Bošnjak, direktorka Narodnog muzeja u Vršcu Anica Medaković i direktor Muzeja grada Beograda Bojan Kovačević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.