Glumica Zlata Petković sahranjena na Novom groblju

Izvor: Politika, 06.Dec.2012, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glumica Zlata Petković sahranjena na Novom groblju

BEOGRAD – Glumica Zlata Petković (1954-2012) sahranjena je u četvrtak na Novom groblju u Beogradu, a prethodno je održana komemoracija u Teatru „Bojan Stupica” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice, prijatelji i kolege, među kojima je bio i ministar kulture Bratislav Petković. Od Zlate Petković su se oprostili glumci Radoš Bajić, Gorica Popović, Ivan Bekjarev, Irfan Mensur i Vojislav Brajović.

„Zlato, hteo sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da ti napišem govor, ali sam se uplašio papira. Onda sam hteo da ti poklonim pesmu, ali sam se uplašio šta ćeš mi jednog dana reći kako sam je izgovorio, pa sam hteo da ti poklonim onaj monolog o pozorištu, ali me i toga bilo strah. Nisam znao šta da radim sem da tebi i svima priznam da sam ponosan što si bila tu”, rekao je Mensur.

Bajić je u nadahnutom govoru evocirao uspomene na svoj prvi susret sa Zlatom Petković daleke 1972. godine u nevelikom zamračenom studiju predviđenom za časove prve godine glume Akademije za pozorište, film, radio i televiziju.

„Sećam se svega, pamtim belilo i plemićku boju njene puti, ne zaboravljam dubinu njenih očiju, čaroliju i radzraganost njenog osmeha, gledao sam je krišom, zatečen, zbunjen i fasciniran. Nisam mogao da odolim njenoj lepoti. Samo danas mi je teže, nego tada”, ispričao je Bajić.

„Svi koji su je poznavali, znaju da je od njene mnogostruke lepote, bila lepša samo njena duša”, dodao je reditelj, scenarista i glumac.

Gorica Popović je izrazila žaljenje što Zlate Petković nije bilo više na pozorišnoj sceni, filmu, televiziji.

„Krhka, prelepa, nasmejana, nezemaljske lepote, a skromna, nenametljiva sa službenim orealom jedne od najlepših žena sveta. Bila je mila i draga. Ja sam Zlatu volela zbog njene dobrote, jednostavnosti, vedrine i odsustva svake loše pomisli i sujete”, naglasila je Popović.

Bekjarev se prisetio predstava Jugosloveskog dramskog pozorišta - „Maraton”, „Ne očavajte nikad”, „Tuce svilenih čarapa”, u kojima je igrao sa Zlatom Petković. „Osećam posebnu toplinu i ljubav prema svemu što smo zajedno uradili”, dodao je on.

On se zapitao da li je svestranost i skromnost glumaca u našim uslovima prednost ili hendikep i primetio da možda upravo zbog Zlatinih vrlina, njeni talenti nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni.

„Bila je retka prava dama u našem glumištu. Imali smo privilegiju da radimo sa njom. Izgubili smo divnu osobu. Ako je tačno da je smrt početak besmrtnosti, onda je ona na tom putu, jer je svojim životom i ulogama ostavila neizbrisiv trag”, istakao je Bekjarev.

Voja Brajović se seća da su posle svake predstave, svi čekali da vide Zlatu.

„Svi su bili zaljubljeni u Zlatu Petković - reditelji, snimatelji, šminkeri, svima se u očima videla radost kada bi je ugledali. To je bila jedna čarolija koja se ne da izmeriti”, rekao je poznati glumac.

„Ona je slučajno rođena u Svrljigu. Svrljig nije mnogo manji od Monaka i može biti ponosan što je imao svoju princezu koja, sumnjam, da je bila manje lepa od Grejs Keli”, ocenio je Brajović.

Zlata Petković je preminula 3. decembra od posledica moždanog udara, a proslavila se ulogom Marije u seriji „Otpisani”.

Tanjug

objavljeno: 06.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sahranjena Zlata Petković

Izvor: Glas javnosti, 06.Dec.2012

BEOGRAD - Glumica Zlata Petković (1954-2012) sahranjena je danas na Novom groblju u Beogradu, a prethodno je održana komemoracija u Teatru "Bojan Stupica" Jugoslovenskog dramskog pozorišta...Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice, prijatelji i kolege, među kojima je bio i ministar kulture...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.