Glumac upečatljivog lica: Snimio dva filma koja su direktno vezana za srpsku kinematografiju

Izvor: B92, 03.Maj.2023, 08:24

Glumac upečatljivog lica: Snimio dva filma koja su direktno vezana za srpsku kinematografiju

Kada ljudi vide ovog glumca, verovatno će prepoznati lik u 98% slučajeva jer ga apsolutno svi odnekud znaju, dok procenat onih koji ga poznaju po imenu verovatno je jadan.

Nema potrebe da se to shvati kao nešto loše za bilo koga, sigurno nije ni on, a njegovo ime i prezime je Volas Šon (Wallace Shawn). Što se tiče etikete omalenog, ćelavog čoveka, njemu je večna kada su filmovi i serije u pitanju, ali ovaj gospodin se bavio i bavi se i nekim drugim stvarima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Potiče iz imućne porodice, roditelji su mu bili cenjeni novinari, otac mu je bio čak i dugogodišnji urednik Njujorkera, a u mladosti je pohađao privatne škole i imao težnje ka diplomatiji. Putovao je malo po svetu, a onda je to preboleo i okrenuo se pisanju drama, u kojima je nailazio na uspeh i u saradnji sa pozorišnim rediteljem Andreom Gregorijem, pretvarao ih u nagrađivane predstave.

Počeo je da glumi u tim predstavama, jedan kritičar ga je čak nazvao "najneuglednijim glumcem u gradu“, ali se nije dao pokolebati i krajem sedamdesetih prešao je na film, nastavljajući da piše drame i eseje.

Baš sa Gregorijem je igrao u najverbalnijem od svih verbalnih filmova, to je "Moja večera s Andreom Lousa Mallea" gde su Andre i Volas tumačili fiktivne verzije samih sebe s određenom utemeljenosti u svojim stvarnim osobinama. U njemu je Šon bio mirniji deo dua, iako su najbolji delovi filma oni u kojima njihov razgovor više liči na dijalog, nego na Gregorijevo beskrajno izlaganje njegovih iskustava i filozofija.

Zadržimo se na trenutak u osamdesetim, jer je 1989. godine snimio dva filma koja su direktno vezana za "Mi nismo anđeli 2" - Srđana Dragojevića, pa bi mogao biti zanimljiv poznavaocima regionalne kinematografije. Jedan film je "Mi nismo anđeli" Nila Džordana i veza je samo u imenu (ali nije ni mala veza), a drugi je "Ona je van kontrole" sa Tonijem Danzom u ulozi Nikole Koja.

Veza je tu već mnogo jača jer je Dragojević potpuno izvukao priču iz tog ne baš zabavnog filma i ne trepnuvši je iskoristio za svoje Anđele 2. Volas Šon je igrao psihijatra kojeg je kasnije tumačio Zoran Cvijanović u neplaćenom rimejku iz 2005. godine.

Šon je devedesetih nastavio da se pojavljuje svuda gde je mogao da se iskoristi njegov smešan izgled i prirodna duhovitost. Clueless, Priča o igračkama (glas Reksa) i Zvezdane staze: DS9 obeležile su njegov rad u toj deceniji, a u 21. veku učešće u serijama Tračara, Mladi Šeldon, kao i mnogim filmovima.

Njegova kap vredi mnogo i možda nije "nezamislivo" da trenutno ima skoro 80 ​​godina, jer nikada nije izgledao mlado, ali mu ni svežine nije nedostajalo i neumoran je otkako je prvi put zakoračio u plitke filmske vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.