Izvor: Blic, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gluma kao bolest

Gluma kao bolest

Premijera predstave 'Delirijum tremens' Gorana Markovića (on je i režirao predstavu) biće održana u ponedeljak, 25. aprila, (20)na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Zanimljivo je da je tokom pisanja konsultovao Biljanu Marković, stručno lice. Drama 'Delirijum tremens'naime, bavi se i ovim, poslednjim stadijumom alkoholizma. Međutim, osnovna ideja komada po rečima Gorana Markovovića 'mogla bi se se definisati ovako: 'gluma kao bolest, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bolest kao gluma'. Marković naime kaže da on 'polazi od uverenja da su gluma i bolest suštinski isprepletane i da među njima postoji duhovna ali i fizička veza, skoro neka vrsta jedinstva. Zbog toga', kaže Marković, 'gluma je metaforično govoreći neka vrsta ‘lepe bolesti’, stanje svesti koje je sasvim posebno i koje drugi ne poznaju'.

Glavnu ulogu u Markovićevoj predstavi tumači Predrag Ejdus. Igraju i Vesna Čipčić, Anita Mančić, Dragan Petrović, Marko Živić, Rade Marković, Milena Pavlović, Milica Zarić i drugi.

Autorski tim 'Delirijum tremensa' čine Nebojša Veselinović, scenograf, kostime je radila Vesna Avramović dok je muziku komponovao Zoran Simjanović. Ž. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.