Glogovcu Gran pri Naisa

Izvor: Politika, 31.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glogovcu Gran pri "Naisa"

"Car Konstantin" Šušljiku, "Carica Teodora" Nataši Ninković



Niš – Svečanim uručenjem nagrada, sinoć je na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi završen 42. festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma. Uloge kolega ocenjivao žiri koji su činili Gorica Popović (predsednik), Irfan Mensur i Dubravka Mijatović (članovi).
Glavna nagrada Gran pri "Naisa" dodeljena je Nebojši Glogovcu za uloge Mladena u filmu "Klopka" Srdana Golubovića i Ivana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u "Hadersfildu" Ivana Živkovića. Glogovac je dva puta proglašavan za glumca večeri, a juče je imao još dva razloga za slavlje – rođendan i godišnjicu braka.

Nagradu "Car Konstantin" za najbolju mušku ulogu dobio je Goran Šušljik za lik Raše u filmu "Hadersfild", dok je "Carica Teodora" za najbolju žensku ulogu otišla u ruke Nataše Ninković za ulogu Marije u filmu "Klopka". Povelje za najbolju mušku i žensku ulogu dobili su Svetozar Cvetković za ulogu u filmu "Odbačen" Miše Radivojevića i Anica Dobra koja je ubedljivo odigrala lik Jelene u "Klopci".

Dodeljene su i nagrade za epizodnu mušku i žensku ulogu. Pripale su Vojinu Ćetkoviću za sugestivan lik Duleta u "Hadersfildu" i Mileni Vasić-Ražnatović za ulogu Miline u filmu "Konji vrani" Ljubiše Samardžića. Nagrada za najboljeg debitanta na filmu dodeljena je Milanu Vasiću za lik Save Lađarskog u istom filmu.

Dodeljene su i nezvanične nagrade festivala. Nagrada za najboljeg glumca – producenta pripala je Ljubiši Samardžiću ("Konji vrani"). Nagrade žirija kritike Fipresci Srbija za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu dobili su Jelisaveta Seka Sablić za upečatljivu ulogu majke u filmu "Hadersfild" i Svetozar Cvetković, koji je u filmu "Odbačen" maestralno odigrao lik koji se jednostavno zove On.

U pauzi između filmova "Hadersfild" Ivana Živkovića i "Hamlet" Aleksandra Rajkovića, koji su prikazani u zvaničnoj konkurenciji pretposlednje večeri festivala, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Vladan Živković uručio je Dušanu Janićijeviću novoustanovljenu nagradu koja se dodeljuje za šest decenija glumačkog rada. U ime grada Niša, pomoćnik gradonačelnika Risto Bukvić predao je Janićijeviću umetničku sliku. Na nagradama i jubileju čestitala mu je i Ivana Dimić, pomoćnik ministra kulture.

– Ovih šezdeset godina je proteklo izuzetno brzo, jer sam voleo svoj posao. Želim da vam se zahvalim za svu podršku koju ste mi dali. Do viđenja u sledećem filmu, rekao je Dušan Janićijević.

U zvaničnoj konkurenciji prikazano je devet filmova, a ovaj festival ostaće upamćen po veoma dobroj posećenosti. Publika se vratila na Letnju pozornicu i punila je iz večeri u veče, kao u najbolja vremena filmskih susreta.

Po zatvaranju festivala, prikazan je gostujući film "Crna zora" koji su u produkciji NG tima iz Niša snimili Bojan Todorović i Bojan Ranđelović. Film govori o poslednjim danima i ubistvu vožda Karađorđa, činu koji je označio prekretnicu i nagovestio novu političku eru u Srbiji.

M. Momčilović

[objavljeno: 31.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.