Glavni arhivar i bibliotekar Rimske crkve u Beogradu

Izvor: SEEcult.org, 09.Sep.2014, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavni arhivar i bibliotekar Rimske crkve u Beogradu

Glavni arhivar i bibliotekar Svete rimske crkve, nadbiskup Žan-Luj Bruges (Jean-Louis Brugues), posetio je Narodnu biblioteku Srbije i Arhiv Srbije, koji su istakli da je to jedan od najznačajnijih događaja u njihovoj istoriji, a 10. septembra sastaće se i sa ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem.

Tasovac i Bruges sastaće se u Ministarstvu kulture, nakon čega će se, kako je najavljeno, obratiti medijima.

Nadbiskup Bruges posetio je 8. septembra NBS i potpisao >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << sa v.d. upravnika Svetlanom Jančić Protokol o saradnji Svete rimske crkve i NBS, a obišao je potom i Arhiv Srbije.

NBS je inicirala uspostavlјanje saradnje sa Apostolskom bibliotekom u Vatikanu sredinom 2012. godine, na inicijativu tadašnjeg v. d. upravnika Dejana Ristića, danas državnog sekretara u Ministarstvu kulture, a sredinom 2013. godine potpisano je Pismo o namerama koje je označilo uspostavlјanje saradnje dve institucije.

Protokol o saradnji dve institucije predviđa razmenu publikacija, znanja i stručnjaka iz oblasti prikuplјanja, čuvanja, obrade i zaštite bibliotečke građe, saopštila je NBS, dodajući da će se prvi koraci u saradnji odnositi na razmenu znanja i stručnjaka u oblasti konzervacije i restauracije, kao i na zajedničke realizacije izložbi u cilјu predstavlјanja bogatih fondova dve institucije.

Nadbiskup Bruges je, u društvu svog ličnog sekretara Roberta Vajta, papskog nuncija Orlanda Antoninija, beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara i drugog sekretara Apostolske nuncijature Januša Blašovjaka, obišao čitaonicu NBS i upoznao se sa radom srpske nacionalne biblioteke.

Poseta nadbiskupa Brugesa i potpisivanje Protokola, kako je saopštila NBS na svom sajtu, predstavlјa jedan od najznačajnijih događaja u istoriji NBS, kao i “izuzetno priznanje i valorizaciju rezultata rada i ugleda nacionalne biblioteke Srbije u svetu”.

U okviru prve posete Srbiji, glavni arhivar i bibliotekar Rimske crkve posetio je 8. septembra i Arhiv Srbije, obišavši njegovu čitaonicu i biblioteku.

Apostolska biblioteka u Vatikanu jedna je od najstarijih i najznačajnijih riznica kulturne baštine u svetu.

Zvanično je osnovana u vreme pontifikata pape Nikole Petog (1447-1455) mada njeni počeci sežu u četvrti vek (Scrinium), odnosno osmi vek, kada se u dokumentu iz 784. godine (pontifikat pape Hadrijana Prvog) kao prvi bibliotekar Svete rimske crkve pominje Teofilakt.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vatikan otvara svoj arhiv

Izvor: B92, 10.Sep.2014, 08:19

Nadbiskup Žan-Luj Bruges, glavni arhivar i bibliotekar Svete rimske crkve, kaže da će arhiva koji se odnosi na period od 1938. do 1958. biti dostupan javnosti...Nadbiskup Žan-Luj Bruges je za Politiku rekao da će se to desiti za oko godinu i po dana. Kako je objasnio, sve arhive Vatikana su otvorene...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.