Gernika ostaje u Madridu, više neće obilaziti svet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gernika" ostaje u Madridu, više neće obilaziti svet

MADRID - Pikasovo remek-delo "Gernika" je u dovoljno dobrom stanju, ali više neće moći da putuje, dijagnoza je koju je izrekao direktor madridskog muzeja "Kraljica Sofija" nakon njenog podvrgavanja rendgenskom snimanju.

Ogromna slika dužine 7,8 metara i visine 3,5 metara, koja simbolizuje užase svih ratova i spada među najpoznatije na svetu, već godinu dana podvrgnuta je raznim testovima i analizama koji će biti završeni do 2010.

Poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ozbiljno ispitivanje stanja "Gernike", obavljeno pre desetak godina, razotkrilo je 129 raznih nedostataka koji se pripisuju "nemirnoj" prošlosti dela.

"Dobra vest je da poslednji rezultati pokazuju da se nedostaci nisu pogoršali", izjavio je Manuel Borha-Viljel, direktor nacionalnog muzeja moderne umetnosti "Kraljica Sofija", u kome se slika čuva.

Pikasu je "Gerniku" naručila republikanska vlada za Svetsku izložbu 1937. godine u Parizu, dok je građanski rat još uvek besneo u Španiji. Grad Gernika u španskoj Baskiji su 26. aprila 1937. godine bombardovali avioni ratnog vazduhoplovstva Nemačke i Italije, saveznika generala Fransiska Franka.

Nakon toga slika je čitavih 20 godina putovala svetom. Pikaso ju je poverio Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, protiveći se njenom vraćanju u Španiju pre uspostavljanja demokratije.

Jedina kompletna restauracija "Gernike" obavljena je 1957. godine u njujorškom muzeju i za sada nema potrebe za novom. Međutim, mada je slika čvrste konstitucije, sa njenim putovanjima je završeno, rekao je direktor Borha-Viljel.

Poslednje "Gernikino" putovanje bilo je 1981. godine, kada je slika vraćena u Španiju, a taj povratak je simbolizovao kraj frankističke diktature.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.