Izvor: Arte, 25.Sep.2018, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geometrija, racionalnost pogleda

Milija Belić, srpski multimedijalni umetnik i teoretičar umetnosti, predsednik je međunarodnog žirija ovogodišnjeg sedmog po redu Festivala likovnih umetnosti u Kranju. Festival se pod nazivom „Geometrija, racionalnost pogleda“ održava od 27. septembra do 4. novembra 2018. i okupiće prek...

Glavna izložba će se fokusirati na međunarodnu scenu, posebno na Pariz i na izložbu „Cinetique“, čiji je Belić inicijator i komesar, zatim na pokret „Madi“ i na pionira >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << geometrijske apstrakcije Viktora Vazarelija. Izložba „Cinetique“, na kojoj je zastupljeno, osim Belića, još dvadeset umetnika iz deset zemalja i koja je imala svoju parisku premijeru oktobra prošle godine, nastavlja tako svoju uspešnu evropsku turneju. Posle Francuske, Mađarske i Slovenije, izložba će biti predstavljena i u Nemačkoj, u bavarskom gradu Stoffen, početkom sledeće godine.

Ovo je još jedno od priznanja našem umetniku koji već više od tri decenije gradi karijeru na relaciji između Beograda, gde je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti, i Pariza, gde je, na Sorboni, sa uspehom odbranio doktorsku tezu iz domena nauka o umetnosti. Belić vidi kinetičku umetnost, baziranu na geometrijskim premisama, kojoj je i sam blizak u svom kreativnom radu, kao verni izraz senzibiliteta vezanog u potpunosti za novu digitalnu eru i njenu sofisticiranu kibernetičku logiku.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Milija Belić na čelu žirija Festivala likovnih umetnosti u Kranju

Izvor: Blic, 26.Sep.2018, 07:37

Milija Belić, srpski multimedijalni umetnik i teoretičar umetnosti, izabran je za predsednika međunarodnog žirija ovogodišnjeg sedmog po redu Festivala likovnih umetnosti u Kranju. Festival se pod nazivom "Geometrija, racionalnost pogleda" biti održan od 27. septembra do 4. novembra 2018. na sedamnaest...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.