Matica srpska svečanom akademijom obeležila 196 godina postojanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022, 10:38

Matica srpska svečanom akademijom obeležila 196 godina postojanja

Na današnji dan, 16.februara 1826. godine, u Pešti, osnovana je Matica srpska. Nedovoljno često se pominje da od njenog preseljenja iz peštanskog Tekelijanuma u novosadski Platoneum 1864. godine, Novi Sad slovi za srpsku Atinu.

Jedna od najeminentnijih institucija, ustanova koja se brine o očuvanju srpskog identiteta i naroda, Matica srpska danas je svečanom akademijom obeležila 196 godina postojanja.

Skoro puna dva veka Matica je nastavila da neguje ne samo kulturu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nego umetnost i nauku, a kako ističe predsednik Dragan Stanić, oni nastavljaju na daljem radu, inovacijama i poboljšanju.

Na ceremoniji povodom dve stotine godina od rođenja Jakova Ignjatovića govorio je profesor dr. emeritus Dušan Ivanić. Svakako ne treba izostaviti i tradicionalnu dodelu našeg najstarijeg pesničkog priznanja, “Zmajeve nagrade” koja je ove godine pripala pesniku Miroslavu Aleksiću za zbirku „Kafkino matursko odelo“.

Matica srpska predstavlja jedan veliki radni sistem koja je tokom godina ujedno postala jedan od vodećih simbola kulture. Kada uzmemo u obzir da je ovo godina kada Novi Sad nosi prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, velika godišnjica Matice samo je jedna od mnogih stvari koje oplemenjuju naš grad i daju mu na većem značaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.